New Scientist organiseert een prijs voor het grootste wetenschapstalent. Met de kersverse New Scientist Wetenschapstalent 2015-verkiezing wil het populairwetenschappelijke magazine jonge wetenschappers de kans bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek.
‘In Nederland en België barst het van het wetenschappelijk talent. Onze prijs is in het leven geroepen om deze talenten extra aandacht te geven en het onderzoek van deze wetenschappers te stimuleren’, aldus Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘Immers, de jonge wetenschappers van vandaag zijn de toponderzoekers van morgen. Voor hen kan de prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent net dat laatste duwtje in de goede richting betekenen.’
Baanbrekend onderzoek
Uit de ruim 50 kandidaten – aangedragen door alle Nederlandse en Belgische universiteiten – heeft een vakjury 25 genomineerden geselecteerd. Criteria om in deze Top 25 van wetenschapstalenten te komen, waren onder meer de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en actualiteit.
De jury bestaat uit voorzitter Alexander Rinnooy Kan (universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Rianne Letschert (hoogleraar internationaal recht, Tilburg University, voorzitter Jonge Academie), George van Hal (sterrenkundige en redacteur New Scientist) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.500, een kennisboekenpakket en een award.
Publieksstemmen voor Top 25
Vanaf 18 augustus kan het publiek op de Top 25 wetenschapstalenten stemmen, via newscientist.nl/talent (de verkiezing sluit op 7 september). De publieksstemmen en de mening van de jury wegen even zwaar mee in het uiteindelijke oordeel.
Meer informatie over de Top 25 aan genomineerden is te vinden in de 25e editie van New Scientist die vanaf 20 augustus in de winkels ligt en nu al online te bestellen is.
Winnaar
De winnaar wordt op 24 september bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Op deze avond zullen de vijf hoogst scorende wetenschappers hun onderzoek presenteren. Daarnaast houdt hoogleraar nanofysica en NWO-Spinozalaureaat Leo Kouwenhoven een lezing over toponderzoek. Bijzonder hoogleraar forensische biofysica Maurice Aalders zal zijn onderzoek op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen nader toelichten.
Kaarten om deze avond bij te wonen zijn nog verkrijgbaar in de webshop van New Scientist.