Breng jij ook de hele werkdag zittend achter je computer door? Dan ben je he-le-maal fout bezig, stelt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Erik Scherder. Foto: Bob Bronshoff
Erik Scherder is dol op hersenen. Foto: Bob Bronshoff

Scherder is overtuigd van een sterk verband tussen fysieke beweging en de hersenen. Hij maakt zich dan ook grote zorgen om de gezondheid van onze hersenen, nu de meesten van ons een zittend bestaan leiden.

In een interview met New Scientist zegt hij:

‘Als je acht tot tien uur stilzit, dan zakt je insulinehuishouding in. Zo ver moet je het niet laten komen. Na twee of drie uur zitten ben je al helemaal fout bezig. Dan moet je er alweer voor zorgen dat die stofwisseling op gang komt. Als je het echt heel gezond wilt doen, is de maximale zittijd vier tot vijf uur per dag. En dan moet je het echt afwisselen.

‘Wat je in een gemiddeld kantoor ziet, is desastreus. Hoe kan je bovendien verwachten dat je ’s middags nog tot een goed idee komt als je de hele dag gezeten hebt? Die frontale lob zakt als het ware gewoon tot op je wenkbrauwen tegen het einde van de dag. Je hebt nergens meer zin in. Dat is toch logisch?’

Lees het hele interview in New Scientist #25. Koop in de winkel, bestel online, of lees in Blendle.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: