Helpt een infuus met jong bloed tegen ouderdom? Het klinkt als een fabel, maar bij muizen is het effect al bewezen. Volgend jaar zullen onderzoeksresultaten uitwijzen of een bloedtransfusie ook mensen jonger kan maken.
Oude verhalen beschrijven vaak de verjongende kracht van bloed. Bloed drinken of erin baden zou de ouderdom tegenhouden, vooral als het bloed van jonge mensen komt. Hoewel dit klinkt als iets uit een sprookje, wordt al lange tijd onderzocht of dergelijke ‘vampiertherapie’ echt werkt.
Er zijn goede redenen om aan te nemen dat jong bloed een gunstig effect heeft. Jarenlange experimenten lieten zien dat een infuus met bloed van jonge muizen, bij oude muizen kan zorgen voor verbeteringen van het geheugen, het uithoudingsvermogen en de gezondheid van verschillende organen. De bloedtransfusie zorgde er zelfs voor dat de muizen er jonger uit gingen zien.
Alzheimer
Bij een menselijke variant op het experiment, kregen mensen met lichte of matige alzheimer bloed van jonge mensen toegediend. De hoop was dat hierdoor hun symptomen zouden afnemen. Mensen die aan het experiment meededen, kregen hun eerste bloedinfuus in 2014. Dit bloed was afkomstig van vrijwillige donoren van 30 jaar of jonger.
Privéklinieken
De onderzoekers hopen dat ze verbeteringen in de cognitie van de proefpersonen zullen zien. Maar Tony Wyss-Coray van de Standford School of Medicine in California, die het onderzoek leidt, benadrukt dat de procedure erg experimenteel is. Volgens hem kun je daarom beter uit de buurt blijven van privéklinieken die een vergelijkbare procedure nu al aanbieden als verjongingskuur.
Eigenschappen
Het is nog onbekend welke kenmerken van jong bloed voor de verjongende eigenschappen zorgen. Wetenschappers hebben wel al voorzichtige ideeën. Een transfusie van jong bloed kan bij oude muizen bijvoorbeeld zorgen voor een verbetering van het hart. Dit effect kan ook nagebootst worden als je de muizen GDF11 geeft. Dit is een groeifactor in het bloed die met het ouder worden steeds minder voorkomt.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: