Sokken vol pis kunnen je leven redden. Onderzoekers van de University of the West in Groot-Brittannië hebben sokken ontwikkeld die elektriciteit opwekken door het rondpompen van urine.
Het lopen in deze speciale sokken laat ongeveer een blaas vol urine circuleren in geïntegreerde buisjes naar microbiële brandstofcellen (MFC’s). Die bevatten bacteriën die voedingsstoffen in de urine opzuigen en daarbij elektriciteit creëren. In labexperimenten produceerde het systeem genoeg elektriciteit om een draadloze transmitter elke twee minuten de boodschap ‘World’s First Wearable MFC’ te laten uitzenden.
Voetpomp
Om het systeem overal zonder extra stroom te laten werken, maakte het team een voetpomp geïnspireerd op hoe vissen onbewust spieren gebruiken om bloed in hun lichaam rond te pompen. In plaats van spieren gebruikt de pomp flexibele siliciumbuisjes, die onder de hielen door lopen en zich bij de enkels verbinden met buigzame MFC’s. Elke stap drukt de buisjes in en laat ze weer los, zodat de urine wordt rondgepompt.
Lawine
Volgens hoofdonderzoeker Ioannis Ieropoulos zijn de sokken te combineren met al bestaande kledingsystemen die urine opvangen. De sokken kunnen onder andere van pas komen om noodsignalen uit te zenden als iemand bijvoorbeeld onder een lawine terechtkomt.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: