Een experiment met duizenden muizen heeft voor het eerst aangetoond dat embryo’s zich in de ruimte kunnen ontwikkelen. Dat kan een eerste stap zijn op weg naar buitenaardse voortplanting van andere zoogdieren, zoals de mens.
Muizen lijken geen moeite te hebben met voortplanting onder buitenaardse omstandigheden. Wetenschappers onder leiding van Duan Enkui aan het Zoölogisch Instituut van de Chinese Academie voor de Wetenschappen (CAW) hebben zesduizend muizenembryo’s de ruimte in gestuurd. Zeshonderd van de muizenembryo’s werden vier dagen lang elke vier uur microscopisch in beeld gebracht. Aan de hand van de foto’s, die vanuit het vaartuig naar aarde gezonden werden, bleek dat een deel van de embryo’s zich na ongeveer tachtig uur had ontwikkeld tot blastocyste. Dat is ruwweg dezelfde tijdsspanne als op aarde.
In een normale situatie deelt een eicel zich na bevruchting tot twee – het stadium waarin de muizenembryo’s zich bij lancering bevonden – vier, acht, zestien en uiteindelijk 32 cellen. Dit blastocyste-stadium onderscheidt zich van de voorgaande stadia in de embryonale ontwikkeling door de vorming van de blastocoele – een holte – en het embryoblast dat uiteindelijk het embryo zelf zal vormen.
Ontwikkeling pauzeren
De muizenembryo’s die zich niet ontwikkelden tot blastocyste, werden geïnjecteerd met een fixatiemiddel om verdere ontwikkeling te pauzeren en zo later de effecten van de omgeving op de embryonale ontwikkeling te bestuderen.
Nu de SJ-10 weer op aarde is geland, zullen wetenschappers de embryo’s vergelijken met hun aardse equivalent en verder onderzoeken hoe de omstandigheden in de ruimte de embryonale ontwikkeling beïnvloeden. Het is nog onduidelijk of de embryo’s zich zullen ontwikkelen tot gezonde muizen.
Veiligere ruimtevaart
De sonde huisde ook andere experimenten waarbij de invloed van ruimteomstandigheden bestudeerd werd. Zo werd het gedrag van vloeistoffen en materialen in kaart gebracht, evenals de effecten van ruimteradiatie en microzwaartekracht op verschillende biologische systemen. De resultaten van die experimenten brengen veiligere menselijke ruimtevaart een stapje dichterbij
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: