Hoe staat aankomend Brits premier Theresa May tegenover wetenschap? Volgens wetenschapsjournalist Jacob Aron verlangt ze het onmogelijke en heeft ze geen oog voor milieukwesties.
Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt een nieuwe premier te krijgen, nu Theresa May de leiderschapsverkiezing van de Conservatieven heeft gewonnen. De huidige premier David Cameron heeft aangekondigd zijn kantoor woensdagavond te verlaten.
Als premier zal de voornaamste missie van May zijn om de achteruitgang die de Brexit-stem heeft ingezet een halt toe te roepen. Maar wat zal het premierschap van May betekenen voor wetenschappelijke en technologische kwesties in het VK?
May was de afgelopen zes jaar minister van Binnenlandse Zaken. In die functie was ze verantwoordelijk voor twee wetsvoorstellen die wetenschappelijk onmogelijke zaken vereisen. Eerder dit jaar voerden parlementsleden de Psychoactive Substances Act in, een wet die in feite vrijwel alles verbiedt wat je mentale toestand zou kunnen veranderen. Onderzoekers hebben gewaarschuwd dat die definitie wetenschappelijk gezien geen betekenis heeft en bovendien mogelijk gevaarlijk is. Een verbod zou er volgens hen toe kunnen leiden dat mensen zich voor bijvoorbeeld antidepressiva zullen wenden tot onbetrouwbare dealers of internetsites.
Wiskundig onmogelijk
Momenteel probeert May de Investigatory Powers Bill door het parlement te krijgen. Dit wetsvoorstel is een update van de Britse surveillancewetten. Het is veelvuldig bekritiseerd vanwege de introductie van nieuwe bevoegdheden, zoals het bewaren van 12 maanden aan surfgeschiedenis van internetgebruikers. Het voorstel lijkt bovendien van online dienstverleners te vereisen dat ze versleutelde boodschappen openbaren zonder dat ze daarvoor de sleutel hebben – iets dat wiskundig gezien onmogelijk is. Met May als premier ligt het in de lijn der verwachtingen dat het wetsvoorstel desondanks ongehinderd zal worden doorgevoerd.
Het stemgedrag van de premier in wording laat zien wat haar waarschijnlijke standpunten zijn over andere belangrijke kwesties. May stemde tegen plannen om hulp bij zelfdoding legaal te maken en tegen een verbod op roken in openbare ruimten. Van dat laatste is bewezen dat het bevorderlijk is voor de volksgezondheid.
May heeft ook een negatieve benadering richting milieukwesties. Ze stemde over het algemeen tegen maatregelen ter bestrijding van klimaatverandering en was voorstander van de onlangs in het VK mislukte poging de verspreiding van tuberculose te bevechten door dassen te doden. Ook is May tegen milieuregels voor fracking in het VK, een methode om schaliegas en olie uit de grond te winnen.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: