In Europa lopen elk jaar miljoenen patiënten een infectie op in het ziekenhuis. Daarvan sterven er duizenden. De last voor de gezondheidszorg is daarmee twee keer zo groot als de gecombineerde last van 32 infecties die je buiten het ziekenhuis kan oplopen, zoals griep, HIV en tuberculose.
In dit eerste onderzoek naar infecties in Europese ziekenhuizen, analyseerden de onderzoekers data van 1149 ziekenhuizen verspreid over 30 Europese landen. In die landen liepen naar schatting 2,5 miljoen patiënten een infectie op in 2011 en 2012. Dat komt neer op één van elke 20 patiënten. De onderzoekers schatten dat er 90.000 patiënten overleden als gevolg van deze infecties.
‘Urineweginfecties, postoperatieve wondinfecties en longontstekingen komen het vaakst voor, elk goed voor 20 procent van het totale aantal gevallen,’ zegt Alessandro Cassini, leider van het onderzoek van het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding.
Invasief
‘Een significant deel van de infecties zijn gerelateerd aan invasieve procedures of instrumenten die essentiële onderdelen zijn van de moderne geneeskunde. Beademing en ader- en urinewegkatheters vormen bijvoorbeeld een risico,’ zegt Cassini. ‘Deze procedures kunnen levensreddend zijn, maar ze omzeilen ook belangrijke verdedigingsmechanismen van het lichaam. Dit maakt patiënten kwetsbaar.’
De infecties veroorzaakten niet alleen 90.000 sterfgevallen, maar ook chronische aandoeningen en beperkingen, waaronder cognitieve en fysieke stoornissen en post-traumatische stress-stoornissen.
Cassini schat dat artsen een derde van de infecties kunnen voorkomen middels betere hygiëne, infectiecontrole en infectiebeperking. ‘Dit resultaat bevestigt de noodzaak van betere infectiepreventie in Europese ziekenhuizen.’
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: