Nasa-ruimtesonde Juno heeft tijdens haar omloop rond de gasreus Jupiter vreemde geluiden opgevangen. De spookachtige tonen komen van Jupiters aurora’s: lichtshows vergelijkbaar met het poollicht op aarde. Ze geven inzicht in het immense magneetveld van de gasreus.
Jupiters magnetische veld is zo’n tien keer sterker dan dat van de aarde. Daardoor buigen de geladen deeltjes die de zon de ruimte in vuurt af als zij langs Jupiter schieten. Als de deeltjes sterk genoeg afbuigen om in de atmosfeer van de gasreus te komen, botsen ze op gassen. Daarbij komt energie vrij in de vorm van een kleurrijk aurora.
Bij de interactie tussen atmosfeer en geladen deeltjes komen ook radiogolven vrij. Met haar WAVES-instrument heeft Juno die golven gemeten. Wetenschappers van de universiteit van Iowa zetten die data om in geluidsgolven, met als resultaat iets wat niet zou misstaan in een horrorfilm.
Juno maakt in totaal 35 ronden rond Jupiter. Astronomen willen met haar gegevens de precieze effecten van het magneetveld in kaart brengen.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: