Cleveland, Ohio (VS) – Bij de ziekte van Alzheimer lijken hersencellen te sterven vanwege een mislukte poging om zich te vermenigvuldigen.
Nederland telt ongeveer 250.000 dementerende mensen. Naar schatting lijden hiervan drie van de vijf patiënten aan de ziekte van Alzheimer. Tijdens het verloop van deze ziekte sterven steeds meer hersencellen af. Hierdoor kampen de patiënten met vergeetachtigheid, desoriëntatie en persoonlijkheidsverandering. De precieze oorzaak van de celsterfte is niet bekend. Onderzoekers van een aantal samenwerkende instituten in Cleveland in de Verenigde Staten openbaren nu een veelbelovende theorie.
In het tijdschrift Journal of Neuroscience publiceerden wetenschapper Karl Herrup en collega’s de opvallende resultaten van hun onderzoek. “Tijdens het onderzoek aan hersenweefsel van overleden Alzheimerpatiënten zagen we dat veel cellen extra kopietjes van chromosomen bevatten”, vertelt Herrup. “Bij celvermenigvuldiging worden de chromosomen van de cellen gekopieerd. Tijdens de celdeling worden ze normaal gesproken over twee nieuwe cellen verdeeld. Beide krijgen dan het juiste aantal chromosomen (zo heeft de mens per cel vóór de celdeling 46 chromosomen en erna 23, verdeeld over twee cellen). Bij mensen met Alzheimer blijken de cellen echter nooit dit ‘deel-stadium’ te bereiken.” De onderzoekers stellen nu voor dat de cellen sterven vanwege deze dubbele lading aan chromosomen.
Ook concludeerden Herrup en collega’s dat de verstoring in de chromosoomhuishouding soms maanden lang aanhoudt voordat de cellen sterven. Uiteindelijk kunnen de cellen niet meer functioneren en sterven ze af. Dankzij de resultaten van Herrup’s onderzoek bestaan er eindelijk nieuwe aanknopingspunten voor het onderzoek naar Alzheimer en de behandelmethoden ervan.
Ellen Althuizen
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |