De 25 kanshebbers op de titel New Scientist Wetenschapstalent 2017 zijn bekend. Vanaf vandaag is de digitale stembus geopend en kunt u meebepalen wie op 22 juni tijdens het evenement New Scientist Live: Nobelprijs de prijs voor talentvolste jonge onderzoeker uit Nederland en Vlaanderen krijgt.
De achttien universiteiten uit Nederland en Vlaanderen mochten allemaal drie talenten aandragen. Hieruit heeft de redactie van New Scientist een top 25 samengesteld. Vanaf vandaag tot en met maandag 5 juni kunt u stemmen op uw favoriet. In deze periode komt ook een vakjury bijeen die de kandidaten scoort op wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en mate van popularisatie. Het publieks- en juryoordeel tellen vervolgens elk voor 50 procent mee in de einduitslag.
De kanshebbers
De onderstaande 25 talentvolle onderzoekers hebben de eerste schifting overleefd. Wilt u meer weten over de talenten en hun onderzoek, dan kunt u terecht op de profielpagina’s. Stemmen kan op de stempagina.
- Han Thomas Adriaenssen (Rijksuniversiteit Groningen)
- Stijn Baert (Universiteit Gent)
- Jef Beerten (Katholieke Universiteit Leuven)
- Ingrid Boas (Wageningen UR)
- Mariëtte Boon (Universiteit Leiden)
- Maarten Boudry (Universiteit Gent)
- Els Consuegra (Vrije Universiteit Brussel)
- Mark Dingemanse (namens Radboud Universiteit Nijmegen, verbonden aan Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek)
- Jenny van Dongen (Vrije Universiteit Amsterdam)
- Katrien Fransen (Katholieke Universiteit Leuven)
- Hetty Helsmoortel (Universiteit Gent)
- Odilia Laceulle (Tilburg University)
- Jeroen Leijten (Universiteit Twente)
- Edith Leung (Erasmus Universiteit Rotterdam)
- Thomas Maal (Radboud UMC)
- Michelle Moerel (Maastricht University)
- Tiddo Mooibroek (Universiteit van Amsterdam)
- Mathieu Odijk (Universiteit Twente)
- Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden)
- Dorien Schepers (Universiteit Antwerpen)
- Gisela Slaats (Universiteit Utrecht)
- Anna Louise Smith (Technische Universiteit Delft)
- Richard Stevens (Universiteit Twente)
- Sofie Thijs (Universiteit Hasselt)
- Kevin Verbeek (Technische Universiteit Eindhoven)
Derde editie
De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. De verkiezing biedt jonge wetenschappers een podium waarop ze hun onderzoek aan het brede publiek kunnen laten zien.
‘We zijn erg trots dat de vorige twee edities met Maaike Kroon namens de TU Eindhoven en Isabel Beets namens de KU Leuven zulke mooie winnaars hebben opgeleverd’, zegt hoofdredacteur Jim Jansen. ‘Deze editie van de verkiezing staat opnieuw bol van de kwaliteit. Het was een feest om deze lijst van 25 kandidaten samen te stellen en kennis te maken met zo veel mooi onderzoek. Nu is het woord aan het publiek.’
Tegelijk met het publiek mag ook de jury aan de bak. Deze heeft dit jaar twee voorzitters: voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda Louise Gunning-Schepers en rector van de KU Leuven Rik Torfs. Het gezelschap bestaat verder uit Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
Prijsuitreiking
Op 22 juni betreden de vijf best scorende talenten het podium van de Kleine Komedie in Amsterdam tijdens het evenement New Scientist Live: Nobelprijs. Zij krijgen hier de kans zichzelf en hun onderzoek te presenteren. De avond staat, zoals de naam van het evenement al doet vermoeden, in het teken van de Nobelprijs. Winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde Ben Feringa is hoofdspreker. Hij reikt aan het eind van de avond de prijs uit aan de winnaar van de verkiezing.
Naast Ben Feringa zijn ook Gerard ’t Hooft en François Englert aanwezig, zij het virtueel. In videobijdragen vertellen zij over hun onderzoek waarmee zij de Nobelprijs voor Natuurkunde in de wacht sleepten. Publicisten Martijn van Calmthout en Jelle Reumer, tot slot, duiken de geschiedenis in van Nederlands onderzoek dat deze meest prestigieuze prijs in de wetenschap opleverde. Voor informatie en kaartverkoop kunt u hier terecht.
De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door:
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: