Spermacellen hebben er een nieuwe functie bij gekregen: het bezorgen van kankermedicijnen.

Het mannelijk lichaam maakt per dag 72 miljoen potentiële spermarobots aan

Chemotherapie is giftig, zowel voor kankercellen als voor normale cellen. Hierdoor kan de therapie niet te lang kan worden aangeboden zonder vergaande schade aan het lichaam aan te richten. Wanneer de chemomedicijnen zich specifiek op de kankercellen zouden richten zou deze schade kunnen worden voorkomen.

Haifeng Xu en zijn team van het IFW Dresden in Duitsland onderzoeken daarom of het mogelijk is om spermacellen te gebruiken om medicijnen af te leveren bij tumoren in het vrouwelijke voortplantingsorgaan.

De onderzoekers gaven de spermacellen een dosis doxorubicine mee, een veelgebruikt kankermedicijn. Toen ze in een schaal met mini-baarmoederhalskanker tumoren werden geplaatst, zwom het sperma met de medicijnen naar de tumoren toe, waarbij 87 procent van de kankercellen binnen drie dagen werden gedood.

LEESTIP Leer aan de hand van 50 handige inzichten alles over de wondere wereld van de scheikunde. Van €24,99 voor maar €5,00. Bestel nu in onze webshop.

In een tweede experiment werden de spermacellen aangekleed met kleine, vierarmige magnetische harnasjes, waardoor ze door magneten konden worden bestuurd. Toen de spermacellen vervolgens een stuk tumor bereikten, sprongen de armpjes open en werden de spermacellen de tumor in gelanceerd, waar ze hun medicijnen afgaven.

De spermarobots zouden niet alleen bij kanker, maar ook bij endometriose en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen worden ingezet, zegt Xu.

 

 

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: