Dit jaar dingen er voor het eerst naast onderzoekers van universiteiten ook wetenschappers van andere kennisinstituten uit Nederland en België mee naar de titel New Scientist Wetenschapstalent. De finale vindt dit jaar plaats op 31 mei in TivoliVredenburg te Utrecht.

Voor de vierde keer gaan we op zoek naar het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en België. De verkiezing is destijds in het leven geroepen om jonge talenten letterlijk en figuurlijk een podium te geven. En kijkend naar de prille geschiedenis van de prijs, durf ik te zeggen dat er genoeg jonge succesvolle – en soms nog niet ontdekte – talenten rondlopen.

In 2015 won de Eindhovense scheikundige Maaike Kroon de prijs. Daags na de prijzenuitreiking werd bekend dat Kroon naar Abu Dhabi zou vertrekken om daar een eigen groep te starten. Het jaar erna was moleculair bioloog Isabel Beets uit Leuven de beste, dankzij haar baanbrekende onderzoek naar mechanismes die verantwoordelijk zijn voor hoe het menselijk brein leert. Nobelprijswinnaar Ben Feringa maakte op 22 juni van het afgelopen jaar bekend dat Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof uit Leiden, New Scientist Wetenschapstalent 2017 was geworden. Naast een trofee en een geldbedrag van 2500 euro vond Rijpkema de aandacht voor zijn boek en onderzoek vooral geweldig. ‘Het was al een enorme eer voorgedragen te worden; winnen was geweldig, tussen zo veel ander goed en interessant onderzoek. Naast de eer, bracht het extra aandacht voor mijn boek  Weerbare democratie: veel interviews en optredens – kortom: nóg meer mogelijkheden om in gesprek te gaan over mijn onderzoek naar de democratie en haar grenzen. Wat kan een rechtsfilosoof zich nog meer wensen?’

Bastiaan Rijpkema (Wetenschapstalent 2017) met Ben Feringa (uiterst links) Melanie Peters en Jim Jansen. Foto: Danny Schwarz

Jury

Wie zich uiteindelijk New Scientist Wetenschapstalent 2018 mag noemen, wordt op 31 mei bekend. In de weken voorafgaand de uitreiking kan het publiek stemmen op een van vijfentwintig kandidaten via de site newscientist.nl/talent. Deze stemming telt voor 50 procent mee en aangevuld met het oordeel van de jury (dat ook voor 50 procent telt) ontstaat een top-5 van wetenschappers, die allen op 31 mei een korte presentatie van hun onderzoek zullen geven.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door Stan Gielen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Gielen wordt bijgestaan door twee Vlaamse zwaargewichten. Lieve Van Hoof is voorzitter van de Belgische Jonge Academie en hoogleraar in Gent. Joos Vandewalle is voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor wetenschap en kunsten. Net als voorgaande jaren, completeren Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, en Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist, de jury.

Kennisinstituten

Net als alle voorgaande jaren leveren alle universiteiten uit Nederland en België drie kandidaten aan. Voor het eerst zijn daarnaast ook kennisinstituten van het NWO benaderd om hun talenten te nomineren. Omdat we iedereen een kans willen geven is het ook mogelijk om wetenschappers van andere kennisinstellingen of individuele wetenschappers te nomineren. Informatie hierover is te verkrijgen door een mail te sturen naar talent@newscientist.nl

Finale

Op 31 mei vindt de finale plaats in TivoliVredenburg te Utrecht. Verdeeld over de avond zullen de vijf talenten een korte pitch geven over hun onderzoek. Daarnaast hebben we drie Nederlandse topwetenschappers toegevoegd aan de line-up. Hoogleraar gerontologie Andrea Maier gaat dieper in op haar verouderingsonderzoek. Vincent Icke, hoogleraar theoretische natuurkunde vertelt over zijn nieuwste boek Reisbureau Einstein. Tot slot neemt geneticus Hans Clevers u virtueel mee naar zijn laboratorium van het Hubrecht instituut waar hij baanbrekend stamcellenonderzoek verricht.

New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om aandacht te geven aan die jonge talenten die zich elke dag en soms zelfs ‘s nachts inzetten voor de wetenschap.  Om een bepaalde ontdekking te doen, een berekening te maken en zo uiteindelijk te zorgen voor het verschil. Ik hoop dat u op een van hen gaat stemmen en nog meer hoop ik u te begroeten op 31 mei.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: