Het klinkt niet direct als een onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek, en diervriendelijk klinkt het evenmin. Toch onderzochten Amerikaanse wetenschappers tot hoever zij een muggenkolonie samen konden persen zonder de muggen te doden. Ze publiceerden de resultaten in Journal of Insect Science.

De meeste mensen hebben het liefst zo min mogelijk muggen om zich heen. Maar voor sommige doeleinden is het handig om tijdelijk juist zo veel mogelijk muggen te verzamelen. Prikgrage muggen zijn nog steeds een belangrijke verspreider van ziekten zoals gele koorts, zika en dengue (knokkelkoorts). Er zijn wereldwijd diverse gewiekste methoden in ontwikkeling om de populaties van deze gevaarlijke muggen in te dammen. Die berusten allemaal op hetzelfde principe: vuur met vuur bestrijden, en in dit geval dus muggen met muggen.

Zo kun je gesteriliseerde mannetjesmuggen uitzetten in de buurt van een gevaarlijke muggenpopulatie. Die gaan dan met de vrouwtjes paren, die hierdoor minder met vruchtbare mannetjes paren en dus minder nageslacht krijgen. Ook kun je muggen genetisch modificeren of infecteren met bacteriën zodat ze ongunstige eigenschappen krijgen. Ze hebben dan bijvoorbeeld een verminderd vermogen om zich voort te planten of om ziekten te verspreiden. Deze eigenschappen kunnen ze vervolgens verspreiden in een populatie.

Voor het experiment werden mannetjesmuggen van de soort Aedes aegypti gebruikt.
Bron: Geoffrey M. Attardo

De onderzoekers wilden weten hoe je deze mug-infiltranten zo efficiënt mogelijk, met miljoenen tegelijk, vanuit het lab op de plek van bestemming kunt krijgen. Muggen zien normaal gesproken niet veel van de wereld. Ze vliegen in hun leven niet meer dan tweehonderd meter, dus je moet ze precies op de goede plek loslaten. Je kunt ze bijvoorbeeld met een drone vervoeren, maar dan is het zaak de lading zo klein mogelijk te maken. Oftewel: hoeveel muggen passen er in een envelop?

Injectiespuiten vol muggen

Gespeend van enig inlevingsvermogen in de tweevleugelige insecten gingen de onderzoekers in de weer met injectiespuiten vol muggen. Ze kwamen tot de conclusie dat het mogelijk is om maar liefst 240 muggen samen te persen in één kubieke centimeter. In deze pakkingsgraad konden de muggen 24 uur worden vervoerd, te land en in de lucht, zonder dat ze overleden (misschien ook wel ter zee, maar dat hebben ze niet geprobeerd). Na afloop van het experiment misten sommigen wel een stukje van hun schild of waren hun vleugels een beetje beschadigd, maar ja, muggenzifter die daarop let. In onderstaand filmpje zie je hoe 240 muggen worden samengeperst tot één kubieke centimeter.

Saillant detail: de sterfte was hoger onder de muggen die minder dicht op elkaar gepakt werden vervoerd. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de trillingen tijdens het transport meer invloed hadden op de losser verpakte muggen dan op de samengeperste.

Dus, hoeveel muggen passen er nou in een envelop? De inhoud van een standaard A6-envelop is ongeveer 100 kubieke centimeter. Als je goed propt kun je dus 24.000 muggen kwijt in één envelop. Heb je al bedacht naar wie je hem gaat sturen?

LEESTIP Lees hoe diersoorten zich aanpassen aan hun omgevinng in Waarom wespen rupsen hersenspoelen van Matt Simon. Bestel in onze webshop.