Het is als een stappenteller, maar dan nog een stapje beter. Onderzoekers van de universiteit van Singapore hebben sokken ontwikkeld die energie ontlenen aan je stappen en je looppatroon registeren. Ook kunnen ze stroom leveren aan je wearable devices.

De sokken zijn bekleed met een materiaal dat elektriciteit geleidt. Als ze contact maken met de grond of met een schoen, ontstaat er een klein elektrisch stroompje dankzij de statische elektriciteit.

De opgewekte energie kan worden opgeslagen of gebruikt om andere draagbare apparaten te laten werken, zegt Minglu Zhu van de Nationale Universiteit van Singapore, een van de bedenkers van de sokken.

Dit proces van contact-elektrificatie heet het tribo-elektrisch effect. Dit effect verklaart ook dat je soms een elektrische schok krijgt als je een metalen voorwerp aanraakt.

Parkinson opsporen

In de sok zijn druksensoren verwerkt die de beweging en trainingsintensiteit registreren. Ook kunnen de sensoren medische aandoeningen traceren die het loopvermogen aantasten, zoals de ziekte van Parkinson.

‘In welk stadium een parkinsonpatiënt verkeert, is met normaal klinisch onderzoek moeilijk vast te stellen’, zegt Zhu. De sokken zouden de diagnose kunnen vergemakkelijken door iemands looppatroon continu te controleren op afwijkingen, zoals verstijvingen.

Beeld uit het besproken onderzoek.

Nog niet draadloos

Er zitten nog wel draadjes aan de sokken, maar aangezien die veel dunner zijn dan het garen waar de sokken van gemaakt zijn, zijn ze gemakkelijk te verbergen.

‘Wassen tast de gevoeligheid van de sokken niet aan’, zeg Zhu. De geleidende laag slijt er wel van, wat ten koste gaat van de hoeveelheid energie die de sok genereert.

Op dit moment produceren de sokken niet genoeg energie om andere wearable devices dan de on-board chips van stroom te zien. De onderzoekers zijn wel van plan dit in de toekomst mogelijk te maken.

LEESTIP Dit nummer geeft een wetenschappelijke route naar een gezond lichaam. Bestel in onze webshop.