De meteoriet die in februari Rusland trof, veroorzaakte een schokgolf die twee keer de aarde rond raasde. Die conclusie trekken wetenschappers zo’n vijf maanden na de inslag.

Schokgolf Russische meteoriet ging twee keer de aarde rondDe schokgolf is opgemerkt door een uitgebreid netwerk van sensoren. Deze sensoren zijn geplaatst van de Comprehensive Nuclear-Test-ban Treaty Organisation (CTBTO). De organisatie gebruikt het netwerk om ongeoorloofde nucleaire tests te detecteren, die akoestische golven met een ultralage frequentie veroorzaken. Maar ook de meteorietinslag veroorzaakte vergelijkbare trillingen en verscheen zo op de radar van CTBTO.

Nooit eerdere noteerden hun sensoren zo’n krachtige schok. De meteoriet, die nabij Chelyabinsk neerkwam, was zeventien meter groot en woog 10.000 ton. De ruimterots veroorzaakte een schokgolf die vergelijkbaar is met de ontploffing van 460 kiloton TNT.

Daarmee overtreft de recente meteoriet niet de inslag die in 1908 plaatsvond in Tungunska, die te boek staat als de grootste inslag in de recente geschiedenis. De Tungunska-meteoriet ging gepaard met een knal die vergelijkbaar is met de ontploffing van drie tot vijf megaton TNT. Recent haalde de Tungunska-inslag opnieuw het nieuws, toen Oekraïense wetenschappers ontdekten uit deze meteoriet voornamelijk uit ijzer bestond.