Voor het eerst hebben astronomen de geboorte van een reuzenster haarscherp in beeld gebracht. De ontdekking laat zien hoe sterren uit gaswolken ontstaan – en dat een gloednieuw antenneveld uitstekend werkt.
Doordat wetenschappers een monsterlijk groot ster-embryo konden bekijken, weten ze nu dat kosmische gaswolken imploderen tot een handjevol sterren. Dat stelt een internationaal team van astronomen in een artikel dat verschijnt in het tijdschrift Astronomy Astrophysics. Dat sterren ontstaan wanneer kosmische gaswolken samentrekken was al langer bekend. Tot nu toe was het echter niet duidelijk of de gaswolken eerst uiteendrijven voordat ze een grote hoeveelheid kleinere sterretjes vormen.
De astronomen hebben nu voor het eerst een gedetailleerd beeld opgevangen van een gaswolk tijdens het ontstaan van een ster. Dat noemen ze erg bijzonder, aangezien een kosmische geboorte extreem vlug plaatsvindt. Daardoor is de kans om een glimp van de gebeurtenis op te vangen erg klein. Uit de nieuwe beelden bleek dat binnen de wolk een grote hoeveelheid gas en stof met enorme snelheid naar een centraal punt vloog. Volgens de onderzoekers vormt dat het bewijs dat gaswolken imploderen tot enkele megasterren.
De resultaten zijn om meer redenen zeldzaam. De onderzochte gaswolk, bekend als de Spitzer Dark Cloud, blijkt maar liefst vijfhonderd keer zo zwaar als onze zon en groeit nog steeds. Nu al is het de zwaarste proto-stellaire kern die we kennen in ons sterrenstelsel. De ster die uit de gigantische wolk geboren zal worden is naar verwachting honderd keer zo zwaar als de zon – een grootte die volgens de onderzoekers slechts een op de tienduizend sterren binnen de Melkweg haalt.
De onderzoekers gebruikte de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) om de ster in beeld te krijgen. De ALMA is een gloednieuw antenneveld in Chili. Het systeem bestaat uit 33 afzonderlijke antennes die microgolven opvangen en hiermee een haarscherp beeld van de ruimte construeren. De onderzoekers hoefden voor hun onderzoek slechts zestien antennes te gebruiken. De verwachting is dan ook dat ALMA op volle kracht nog veel meer opzienbarende ontdekkingen zal doen.