Vijftien Chinese onderzoeksartikelen over orgaantransplantatie zijn deze maand teruggetrokken omdat voor experimenten mogelijk organen van geëxecuteerde gevangenen zijn gebruikt. Drie onderzoeksartikelen zijn nog onderwerp van discussie. Dat meldt Retraction Watch, een website die bijhoudt welke wetenschappelijke artikelen worden teruggetrokken en waarom.
Het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen is illegaal volgens internationale verdragen. In 2015 zei de Chinese regering dat het land gestopt was met de praktijk. Maar het vermoeden bestaat dat het desondanks nog steeds gebeurt, en dat met name gewetensgevangenen – mensen die vastzitten vanwege hun geloof of overtuiging – er het slachtoffer van zijn.
De gedwongen donoren zouden onder meer Oeigoerse moslims zijn, een etnische minderheid in China, en mensen die Falun Gong beoefenen, een geloofssysteem dat overeenkomsten heeft met het boeddhisme en dat in China verboden is.
Vierhonderd artikelen
Meerdere wetenschappelijke vakbladen die over orgaantransplantatieonderzoek publiceren hebben eerder aangegeven dat zij uit ethische overwegingen geen werk delen waarvoor organen van gevangenen zijn gebruikt. Eerder dit jaar identificeerden campagnevoerders echter vierhonderd gepubliceerde artikelen waarvan zij vermoeden dat dat wel degelijk het geval is.
Veel van deze artikelen komen voort uit onderzoek dat voor 2010 plaatsvond. China gebruikte toen nog geen donororganen van mensen die hersendood zijn, zoals in andere landen het geval is.
Sommige van de betrokken vakbladen lijken nu actie te ondernemen. Het blad Transplantation heeft bijvoorbeeld zeven artikelen teruggetrokken. Zij schreven in een redactioneel commentaar dat ‘het achteraf gezien duidelijk is’ dat ‘de meeste overleden donoren voor 2010 geëxecuteerde mensen waren.’
Jacob Lavee, een Israëlische hartchirurg die lid is van de campagnegroep Doctors Against Forced Organ Harvesting, zegt dat politici zich hard moeten maken voor de zaak. ‘Chinese transplantatieartsen plegen een misdaad tegen de mensheid.’