De darmen van een Amerikaanse man zijn op eigen houtje bier gaan produceren nadat ze gekoloniseerd raakten door een grote hoeveelheid gist.

De verder gezonde, 46 jaar oude man kreeg in 2011 ineens last van een wazig gevoel, duizeligheid en geheugenverlies. Zijn klachten waren zo erg dat hij er zijn baan door moest opzeggen. Hij ging naar meerdere dokters, maar die konden hem niet vertellen wat hij mankeerde. Een psychiater schreef hem in 2014 antidepressiva voor, maar die hielpen niet.

Een aantal maanden later hield de politie de man aan vanwege roekeloos rijgedrag, en arresteerde hem. De hoeveelheid alcohol in zijn bloed was vergelijkbaar met iemand die twintig glazen alcohol heeft genuttigd: zo’n 200 milligram per 100 milliliter. De man beweerde dat hij geen druppel op had, maar de politie geloofde hem niet.

De man belandde ook een keer in het ziekenhuis nadat hij was gevallen en zijn hoofd had gestoten. Net zoals bij de politie het geval was geweest, registreerden de dokters een grote hoeveelheid alcohol in zijn systeem. En ook zij geloofden hem niet toen hij zei dat hij niks had gedronken.

Biergist

Met stomheid geslagen ging de man naar een arts die gespecialiseerd is in het maag-darmstelsel. Die vond een grote hoeveelheid van de schimmel Saccharomyces cerevisiae in de stoelgang van de man. Deze schimmel heet ook wel biergist, omdat biermakers het gebruiken om de koolhydraten in graan om te zetten naar alcohol.

Uit nader onderzoek bleek dat een vergelijkbaar omzettingsproces zich in de darmen van de man aan het afspelen was. Elke keer dat hij koolhydraten at, schoot het alcoholpromillage in zijn bloed omhoog. Soms tot wel 400 milligram per 100 milliliter.

Antibiotica

In 2017 bezocht de man een specialistische kliniek in het Universitair Medisch Centrum van Richmond in New York. Daar stelden ze bij hem het auto-brewery syndrome vast. Dit is een zeldzame aandoening die optreedt wanneer een micro-organisme in de darmen aan het woekeren slaat en koolhydraten omzet in alcohol.

Het syndroom van de man is waarschijnlijk getriggerd door een lange antibioticakuur die hij begin 2011 nam vanwege duimletsel, zegt Fahad Malik, een van de dokters van het UMC in Richmond die de diagnose stelde.

De antibiotica verstoorden de micro-organismenbalans in de darmen van de man, wat een abnormale groei van S. cerevisiae in gang zette. Normaal komt dit organisme slechts in kleine hoeveelheden in het menselijke darmstelsel voor, zegt Malik. Nadat de gist zich in groten getale in zijn darmen had genesteld, zette het alle koolhydraten die de man at om in een bierachtige substantie.

Stiekeme drinker

Malik en zijn collega’s zijn de eersten die het bierbrouwsyndroom konden linken aan antibioticagebruik. Eerder is het syndroom al ontdekt bij mensen met darmaandoeningen zoals de Ziekte van Crohn. In zulke gevallen is het vaak het gevolg van een teveel van de schimmel Candida albicans, waarvan ook bekend is dat die een rol speelt bij vaginale infecties. Daarnaast rapporteerden dokters in China afgelopen september een geval waarbij het syndroom veroorzaakt werd door een overwoekering van de Klebsiella pneumoniae-bacterie.

Malik behandelde de man met antischimmelmedicatie, probiotica en een strikt koolhydraatarm dieet om van het biergist in zijn darmen af te komen. Hij is nu al bijna twee jaar symptoomvrij.

‘Hij was extreem blij toen hij begon op te knappen, omdat jarenlang niemand hem geloofde’, zegt Malik, die de casus eind oktober presenteerde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse maag-darmstelselspecialisten. ‘Politie, dokters, verpleegkundigen en zelfs zijn eigen familie beschuldigden hem dat hij een stiekeme drinker was’, zegt hij. ‘Nu slikt hij geen antidepressiva meer, is hij weer aan het werk en kan hij eindelijk verder met zijn leven.’

LEESTIP. Meer weten over micro-organismen? Lees Allemaal beestjes, te koop in onze webshop.