Wie zijn of haar botten lang in topconditie wil houden, heeft er mogelijk baat bij om veel broccoli te eten. Volgens onderzoekers kan een stof die veel voorkomt in de groene groente artrose vertragen of zelfs verhinderen.
Een stof die ruimschoots aanwezig is in broccoli biedt mogelijkerwijs bescherming tegen artrose. Het gaat om sulforafaan, een stof die vrijkomt wanneer je de broccoli kookt. Engelse onderzoekers komen tot die conclusie na een onderzoek met muizen, dat ze deze week publiceren in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism.
De heilzame werking van sulforafaan wordt veroorzaakt door een beschermend effect op het kraakbeen. Bij artrose verdwijnt er meer kraakbeen tussen de botten dan dat je lichaam weer kan aanmaken. Hierdoor schuren je botten en gewrichten bij iedere beweging pijnlijk tegen elkaar. Sulforafaan blokkeert het enzym dat kraakbeen afbreekt, waardoor de artrose langzamer of helemaal niet toeslaat.
Om de werking van het stofje te testen, voerden de onderzoekers muizen met een sulforafaanrijk dieet. Na twaalf weken bleek dat de muizen met een aangepast eetpatroon significant meer kraakbeen over hadden dan de muizen die gewoon voedsel binnenkregen. Dezelfde resultaten vonden de onderzoekers bij gekweekt kraakbeenweefsel van mensen en koeien, waar sulforafaan aan was toegevoegd.
Superbroccoli
Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu lijden in Nederland tussen de 650.000 en de 700.000 mensen aan artrose. Naar verwachting neemt dit cijfer tot 2040 met zo’n 50 procent toe, vanwege de vergrijzing en de toename van overgewicht. Volgens de onderzoekers kan een sulforafaanrijk dieet een goede manier zijn om zowel de fysieke als de financiële lasten van artrose te drukken.
De onderzoekers gaan hun theorie nu uitproberen bij artrosepatiënten. Zij krijgen ‘superbroccoli’ voorgeschoteld, speciaal gekweekte broccoli die rijk is aan sulforafaan. Je hoeft overigens niet te wanhopen als je zelf een sulforafaandieet wilt volgen, maar een hekel hebt aan broccoli. Ook in spruitjes en bloemkool is namelijk sulforafaan te vinden.