Een piepklein schedeltje is, doordat het in barnsteen terechtkwam, bijna 100 miljoen jaar bewaard gebleven. Nu laat onderzoek zien dat het gaat om een kleine, nog onbekende vogelachtige dinosaurus.
‘Ik stond compleet versteld toen ik de schedel voor het eerst zag. Het is zo goed bewaard gebleven, en zo verdomd vreemd’, zegt paleontoloog Jingmai O’Connor van de Chinese Academie van Wetenschappen. ‘Ik wist dat het erg zeldzaam was.’
Onderzoekers ontdekten de vogelachtige dinosaurus in het noorden van Myanmar. O’Connor en haar collega’s hebben het uitgebreid geanalyseerd. De schedel is 99 miljoen jaar oud. Van alle bekende dinosauriërs uit het tijdperk Mesozoïcum is dit de kleinste die ooit is gevonden.
Oogtandvogel
CT-scans toonden aan dat het beestje uitpuilende ogen en scherpe tanden had. Het kreeg de naam Oculudentavis, ofwel ‘oogtandvogel’. De smalle oogkassen van het dier lieten maar weinig licht door, wat erop wijst dat het dier waarschijnlijk overdag actief was.
De schedel is slechts 1,4 centimeter in doorsnee. Het lijkt erop dat deze oervogel een stukje kleiner was dan de vogels die nu leven. O’Connor: ‘Het was waarschijnlijk kleiner dan de bijkolibrie’, de kleinste hedendaagse vogel.
Zijn kleine formaat is geen garantie dat het een schattig diertje was. De vorm van de kaak wijst erop dat de oogtandvogel een krachtige beet had.