Net zoals de accu van een auto slijt met de jaren, worden de energiecentrales in onze cellen in de loop van de tijd ook minder efficiënt. Wetenschappers kregen het voor elkaar muizen op leeftijd nieuw leven in te blazen door ze te injecteren met een drug die hun energieproductie een boost geeft.

Opa kan in de toekomst weer door het leven als 30-jarige Bron: Wikimedia Commons / Wilfredor
Opa kan in de toekomst weer door het leven als 30-jarige
Bron: Wikimedia Commons / Wilfredor

Mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, bevatten genen die coderen voor eiwitten die een cruciale rol spelen bij de energieproductie in ons lichaam. Shaharyar Khan en zijn collega’s van Gencia Corporation in Charlottesville, Virginia, vroegen zich af of zij door stimulatie van deze genen een omkeer zouden kunnen forceren in het aftakelingsproces.

Om dat voor elkaar te krijgen, gebruikten ze een van nature voorkomend stofje (TFAM) dat de eiwitproductie in gang zet. Zij bewerkten dit stofje op zo’n manier dat het vanuit de bloedbaan de cellen in kon komen, zodat het invloed kan uitoefenen op de mitochondriën.

De oude muizen die TFAM toegediend kregen, vertoonden verbetering in het geheugen en hun fysieke prestaties in vergelijking met muizen die niets kregen. ‘Het is alsof een 80-jarige ineens weer over de capaciteiten kan beschikken van een 30-jarige’, zegt Rafal Smigrodzki van Gencia Corporation, die deze maand de resultaten presenteerde tijdens de Strategies for Engineered Negligible Senescence conferentie in Cambridge.