Als je voeding voor je baby klaarmaakt in een plastic zuigfles, komen er per liter gemiddeld vier miljoen microplasticdeeltjes vrij. Het is niet duidelijk of al dat microplastic schadelijk is voor de gezondheid van je baby.

Scheikundige John Boland van het Ierse Trinity College mat samen met zijn collega’s hoeveel plasticdeeltjes vrijkomen bij de bereiding van babyvoeding in zuigflessen van polypropeen. Naar schatting is 69 procent van alle zuigflessen gemaakt van dit materiaal.

De onderzoekers maakten nieuwe polypropeen zuigflessen schoon, steriliseerden ze en lieten ze drogen. Daarna goten ze er gezuiverd water van 70 °C in. Dat komt overeen met de temperatuur die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft voor babyvoeding. Door de flessen een minuut lang op een schudmachine te zetten, bootsten de onderzoekers het mengproces van flesvoeding na. Vervolgens filterden Boland en zijn team het water en analyseerden zij het onder een microscoop.

Ze ontdekten dat de flessen gemiddeld per liter water 4 miljoen microplasticdeeltjes loslieten. Het aantal deeltjes varieerde daarbij tussen de 1 en de 16 miljoen per liter. Toen de onderzoekers de flessen vulden met water met daarin babyvoeding, vonden ze vergelijkbare resultaten.

Hitte en beweging

‘De hoeveelheid verraste ons’, zegt Boland. ‘Op basis van eerder onderzoek naar de afbraak van plastic in het milieu, hadden we wel het vermoeden dat de hoeveelheid substantieel zou zijn. Maar ik denk niet dat iemand zoveel deeltjes verwachtte.’

Bolands team was bovendien verrast dat de hoeveelheid plasticdeeltjes die de flessen loslieten afhankelijk was van de temperatuur. De onderzoekers herhaalden hun experiment met water van verschillende temperaturen en ontdekten dat de hoeveelheid plastic steeg met de temperatuur. Ook het schudden van de flessen zorgde ervoor dat er meer microplastic vrijkwam.

Effect onduidelijk

De resultaten zijn in lijn met eerder onderzoek. Zo bleek eerder dat plastic theezakjes miljarden plasticdeeltjes achterlaten in een kopje. Wat nog niet duidelijk is, is of het innemen van microplastic invloed heeft op de gezondheid. ‘We weten nog niet of de blootstelling aan microplastics schadelijke gevolgen heeft’, zegt Boland.

‘Het is belangrijk de bronnen te identificeren van de plasticdeeltjes waaraan een mens wordt blootgesteld’, zegt plasticexpert Heather Leslie van de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Er zijn momenteel geen richtlijnen voor het maximale aantal plastic deeltjes dat je dagelijks kan innemen.’

Afweging

Ouders worden aangeraden om zuigflessen te steriliseren en babyvoeding te verhitten om schadelijke bacteriën te vernietigen. Als microplastics ongezond zijn voor baby’s, zal er dus een afweging gemaakt moeten worden tussen de risico’s van bacteriën versus de risico’s van plastic, zegt microplasticwetenschapper Ingeborg Kooter van TNO. ‘Hoe verhoudt dit risico zich tot het risico op een salmonella-infectie?’

Wie zich zorgen maakt, kan het aantal microplastics dat tijdens de bereiding van de babyvoeding vrijkomt verminderen door de verhitting van de plastic fles en het schudden tot een minimum te beperken, zegt Boland. Je kunt bijvoorbeeld babyvoeding maken in een niet-plastic fles en het overschenken in een gesteriliseerde zuigfles zodra de voeding is afgekoeld, stelt hij voor.