Spinnen zijn zo goed als blind, maar met hun poten merken ze verstoringen in hun web op. Wetenschappers hebben nu een virtuele omgeving gecreëerd die de trillingen in een spinnenweb omzet in geluiden die wij kunnen horen. Dit geeft ons een idee hoe het is om een spin te zijn.
‘Het spinnenweb kun je zien als het verlengde van een spinnenlijf. De spin leeft erin, maar gebruikt het ook als sensor’, zegt ingenieur Markus Buehler van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS. Hij presenteerde zijn werk in een virtuele bijeenkomst van de American Chemical Society. ‘Als je de virtual reality-wereld binnentreedt en je het web induikt, begrijp je wat je ziet door te luisteren naar wat er gebeurt.
Doordat de draden in een spinnenweb allemaal een andere lengte en spanning hebben, trillen ze ook allemaal met een andere frequentie. Hierdoor kan een spin de draden zelfs gebruiken om te communiceren met andere spinnen.
Wat de spin ‘ziet’
Buehlers team maakte met lasers een 3D-kaart van webben van de visnetspin (Cyrtophora citricola). De wetenschappers bepaalden de frequentie van elke draad via de grootte en elasticiteit. Die frequenties vertaalden ze vervolgens naar iets dat hoorbaar is voor mensen. Door de visuele en auditieve lagen te combineren, verbinden de gebruikers van de virtual reality de geluiden aan de draden die ze zien. Dit bootst na hoe de wereld van een spin eruit ziet, zegt Buehler.
Het team maakte wat artistieke keuzes, zoals het gebruik van een synthesizer met een harpachtig geluid. Draden die zich dichterbij de luisteraar bevinden of met veel andere draden verbonden zijn, klinken luider. Buehler, die al uren naar de herrie van virtuele webben heeft geluisterd, begint inmiddels structuur te herkennen in de geluiden.
‘Wij denken dat dit een nauwkeurige afspiegeling is van wat de spin zou ‘zien’’, zegt hij.