Engelse biologen hebben ontdekt dat de koala op een vreemde plek een extra set stembanden heeft. Met dit unieke orgaan kan het dier erg lage geluiden maken.
De paringsroep van de koala is twintig keer lager dan biologen verwachten van zo’n klein dier. Wetenschappers zijn er nu achter wat het lage geluid van de koala veroorzaakt: het dier heeft een extra set stembanden. De onderzoekers publiceerden hun conclusie op 2 december in Current Biology.
‘We hebben ontdekt dat koala’s een extra paar stembanden hebben die net buiten het strottenhoofd liggen, op de plek waar de orale en nasale holten bijeenkomen’, zegt bioloog Benjamin Charlton in een persverklaring. ‘We hebben ook laten zien dat koala’s deze extra stembanden gebruiken om hun extreem lage paringsroepen te laten klinken.’
De plek van de stembanden blijkt cruciaal. Vrijwel elk dier creëert geluiden alleen in het strottenhoofd, maar bij de koala kunnen dus ook daarbuiten klanken ontstaan. De koala ademt in en uit om de klanken te maken. De frequentie van deze geluiden past meer bij een dier met de grootte van een olifant dan de kleine koala, meldt het onderzoeksteam in de persverklaring.
Het geluid van de koala is in het onderstaande audiofragment te horen.
Credit: Current Biology, Charlton et al
‘We kennen maar een ander voorbeeld van een geluidsorgaan dat onafhankelijk is van het strottenhoofd’, zegt Charlton. ‘Dat zijn de zogeheten fonische lippen van de tandwalvissen, waarmee ze echolocatie-klikken maken.’