Goed nieuws: de ruimtetelescoop Hubble die meer dan een maand lang met een black-out kampte, doet het weer. Dat laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten.
Op 13 juni crashte de boordcomputer van de telescoop die zijn wetenschappelijke instrumenten aanstuurt. Na een naarstige zoektocht die de oorzaak van de crash aan het licht bracht, ging de telescoop op 17 juli weer online.
Beveiligingsglitch
NASA dacht eerst dat een verouderde geheugenchip de crash veroorzaakte. Het baatte echter niet om de chip te resetten of over te schakelen op een van de drie beschikbare back-up-chips. Meer pogingen om het knelpunt te vinden, leidden uiteindelijk naar de power control unit (PCU), die de boordcomputer van stroom voorziet.
Dit systeem is uitgerust met een beveiliging die de computer uitschakelt zodra de PCU per ongeluk te veel spanning levert. Die beveiliging bleek te zijn afgegaan.
Het is nog niet duidelijk of de PCU inderdaad een te hoge spanning gaf of dat de beveiliging onterecht had ingegrepen. Maar nu NASA wist welk onderdeel problemen veroorzaakte, kon de ruimtevaartorganisatie veilig overgaan op plan B. Ze schakelden over op zowel een reserve-PCU als de reservecomputer.
Dat was wel een spannend momentje voor NASA: de backup-computer is bij een reparatiebeurt in 2009 geplaatst, maar is sindsdien nooit ingeschakeld. Gelukkig bleek hij nog steeds te werken: Hubble ging weer aan.
Weer aan de slag
De gecrashte boordcomputer van de telescoop heeft zijn vakantiemaand in een veilige modus doorgebracht en is dus ongedeerd. Met de rest van de telescoop en zijn wetenschappelijke instrumenten was sowieso niets aan de hand. Al met al is Hubble dus weer klaar om het heelal te bekijken.
Dat heeft hij dan ook maar meteen gedaan. Op 19 juli deelde NASA een aantal nieuwe beelden van de telescoop, die laten zien dat Hubble weer volop aan het werk is.
Astronomen hopen dat de telescoop nu weer een tijdje meekan. De Hubble-ruimtetelescoop is in 1990 gelanceerd en zit tjokvol jaren-tachtig-technologie. Hij heeft het al veel langer gedaan dan zijn makers toen hadden verwacht.