In gebieden met ledstraatverlichting leven tot wel 50 procent minder motrupsen in de buurt van het licht. Dit kan een grote impact hebben op het lokale ecosysteem.

‘Lichtvervuiling is niet zo’n belangrijke oorzaak van verlies aan biodiversiteit als klimaatverandering’, zegt Douglas Boyes, entomoloog aan het UK Centre for Ecology & Hydrology. ‘Maar dat betekent niet dat het geen significante factor is.’

Bij eerder onderzoek naar de impact van kunstmatig licht werd gekeken naar volwassen insecten zoals motten, die in staat zijn om zich door het gebied te verplaatsen en dubbel geteld kunnen worden. Motrupsen bewegen nauwelijks meer dan een paar meter in hun leven, waardoor het makkelijker is om te meten welke impact het licht op hen heeft.

Heggen doorspitten

Boyes en zijn collega’s gebruikten Google Maps en Google Street View om in Oxfordshire, Buckinghamshire en Berkshire in het Verenigd Koninkrijk te zoeken naar gebieden die qua leefomgeving identiek waren, behalve dat er op de ene plek straatverlichting was en op de andere niet.

Vervolgens telde het team alle rupsen door telkens op elk 14 meter lang habitat de heggen en bermen door te spitten. Ze vonden hierbij acht verschillende soorten motrupsen. Ook noteerden ze van elk gebied het type straatverlichting – of het ledlicht of een oudere, gele lamp was – en de intensiteit van het licht.

In gebieden met straatverlichting kwamen 47 procent minder rupsen voor in de heggen en 33 procent minder rupsen in de bermen. Ledlicht had een duidelijker effect dan de oude gele lampen.

Domino-effect

Het lagere aantal rupsen heeft naar verwachting een grote impact op het aantal toekomstige motten en andere diersoorten in de directe omgeving. Kleine vogels, egels en jagende insecten leven van rupsen, grotere vogels en vleermuizen van motten. ‘Motten zijn ook belangrijke bestuivers, dus er kan een domino-effect ontstaan’, zegt Boyes.

Heather Campbell, entomoloog aan de Harper Adams-universiteit, zegt dat het onderzoek een nieuw stukje is in de puzzel van insectafname. ‘Wat hier heel duidelijk uit naar voren komt, is hoeveel impact de verschillende types licht hebben, waarbij leds veel slechter lijken te zijn voor de rupsen.’

New Scientist 91 september 2021
Leestip: in New Scientist september 2021 vind je een uitgebreid dossier over de schade aan en het herstel van ecosystemen. Bestel dit nummer in onze webshop.