Als we de opwarming van de aarde deze eeuw weten te beperken tot 1,5 graden Celsius in plaats van de verwachtte 3,1 graden, zullen ruim 1,8 miljard minder mensen tropische stormen meemaken in hun leven.
Jaarlijks maken ongeveer 150 miljoen mensen een of meerdere orkanen mee. Vooral de inwoners van landen als Bangladesh en Myanmar hebben een grote kans zo’n tropische storm te ervaren.
‘Tropische stormen zijn een van meest schadelijke bijkomstigheden van klimaatverandering’, zegt Tobias Geiger van het Potsdam-instituut voor klimaatverandering. Hij doet onderzoek naar de economische impact van extreme weersomstandigheden. ‘Als we achterhalen wat de precieze risico’s zijn, dan kan dit leiden tot een strenger politiek beleid’, aldus Geiger.
Voorspellend model
Geiger en zijn collega’s ontwikkelden daarom een model dat aantoont hoe ingrijpend het leven van mensen verandert als orkanen vaker zouden voorkomen. Geiger: ‘Het model brengt het globale risiconiveau van orkanen in kaart. Ook hebben we specifiek gekeken naar de impact van aan land gekomen orkanen op het leven van de inwoners.’
Met dit model kunnen ze het risico op orkanen voorspellen als we ons houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Geiger stelt dat, zoals het nu gaat, we de temperatuurstijging op aarde waarschijnlijk maar weten te beperken tot 3,1 graden Celsius in 2100. Het team vergeleek dit met het aantal orkanen dat ontstaat als we de temperatuurstijging met succes weten te beperken tot 2 of 1,5 graden – het oorspronkelijke streven van het klimaatakkoord.
Intensiteit
Als we erin slagen de temperatuurstijging in 2100 terug te brengen van 3,1 tot 1,5 graden Celsius, dan zullen 1,8 miljard minder mensen orkanen meemaken in hun leven. Geiger voegt toe dat het moeilijk is om het precieze aantal dodelijke slachtoffers te voorspellen ten gevolge van de tropische stormen.
Warme oceanen zijn een voedingsbodem voor extreem weer. Daarom zullen er door de stijgende temperaturen op aarde alsmaar meer orkanen ontstaan. En orkanen zullen niet alleen vaker voorkomen, zegt Geiger, maar ze zullen ook langer en veel heftiger zijn.
Landen die al regelmatig worden getroffen door orkanen, zoals de Filipijnen en Japan, zullen dus in de toekomst voor nog hetere vuren komen te staan. Meer, langere en intensievere stormen zullen hier enorm veel schade aanrichten. Maar ook landen als Rusland en Canada, die momenteel niet goed voorbereid zijn op orkanen, zullen worden geraakt in de toekomst. Zelfs als we de temperatuurstijging weten te beperken tot die 1,5 graden, zullen zulke stormen gaan razen.
Kwestie van tijd
‘Timing speelt een heel belangrijke rol’, zegt Geiger. De wereldpopulatie zal volgens voorspellingen pieken in 2050 en daarna afnemen. Als het ons lukt de klimaatverandering af te remmen, zullen er minder mensen extreme weersomstandigheden mee hoeven te maken. ‘Dit geldt voor allerlei soorten natuurrampen – van overstromingen tot hittegolven; het zal veel mensenlevens kunnen redden’, aldus Geiger.
Klimaatonderzoeker Jane Baldwin van de Universiteit van California in Irvine geeft aan dat er maar weinig onderzoeken zijn die hebben gekeken hoe een toename van tropische stormen het leven van mensen wereldwijd beïnvloedt. ‘Een studie als deze maakt de gevaren van klimaatverandering tastbaar’, zegt Baldwin. ‘Ik hoop dat de resultaten voldoende aandacht krijgen en aanzetten tot actie op de aankomende COP26-klimaatconferentie.’ Deze conferentie van de Verenigde Naties zal binnenkort in Glasgow plaatsvinden.