Een spectaculaire theory of everything op grond van schaalverhoudingen in de natuur
- Waarom kunnen wij 120 jaar, maar kunnen we geen 1000 jaar worden?
- Waarom leven muizen maar 2 à 3 jaar terwijl olifanten 75 kunnen worden?
- Hoe komt het dat bedrijven zich in dat opzicht als die muizen gedragen en zijn ze allemaal voorbestemd om dood te gaan?
- Hebben steden, bedrijven en mensen een vooraf bepaalde, natuurlijke levensduur?
Te complex? Welnee! Geoffrey West is een pionier op het gebied van complexiteit (de wetenschap van systeemtheorie en netwerktheorie). Hij laat zien dat de term ‘complexiteit’ hier eigenlijk niet op zijn plaats is. Zijn ontdekkingen zijn verrassend eenvoudig.
Alle – schijnbaar – ingewikkelde en uiteenlopende natuurlijke verschijnselen zijn gebonden aan de wetmatigheid van schaal. Het formaat van een zoogdier bepaalt aan de hand van de schaal exact hoeveel eten het per dag nodig heeft, wat zijn hartslag is, hoe lang hij zal leven, etc.
Maar West gaat verder. Niet alleen natuurlijke organismen blijken gebonden aan deze schaal. Dezelfde wetmatigheden blijken ook van toepassing op een heel ander soort complexe ‘organismen’, zoals steden en bedrijven. Zo leidt zijn onderzoek tot nieuwe inzichten in waarom sommige floreren, terwijl andere hopeloos falen.
West komt met een originele ‘theory of everything’. Hij geeft antwoord op grote en dringende vragen over mondiale duurzaamheid, bevolkingsexplosie, verstedelijking, veroudering, kanker, de menselijke levensduur en de toenemende snelheid van het leven, en moedigt ons tevens aan om de wereld om ons heen in twijfel te trekken.
Geoffrey West is een natuurkundige die zich richt op fundamentele vragen in de natuurkunde en biologie. West is Senior Fellow bij de Los Alamos National Laboratory en een vooraanstaand hoogleraar aan de Sante Fe Institute.