Wetenschappers kunnen het tastzintuig van mensen verbeteren door ze aan ultrasoon geluid bloot te stellen. Dat concluderen neuro-onderzoekers deze week in Nature Neuroscience.
De wetenschappers richtten ultrasoon geluid op het hersenengebied dat het tastgevoel van de handen verwerkt. Zij zagen dat dankzij het geluid de hersengolven op die plek verzwakten. Maar verrassend genoeg bleek de zintuiglijke waarneming van proefpersonen juist te verbeteren.
Briesjes en prikjes
De onderzoekers controleerden de sterkte van het tastzintuig op twee manieren. Ten eerste bliezen zij kleine beetjes lucht tegen de handen van de proefpersonen. De proefpersonen moesten vervolgens aangeven hoe vaak zij een briesje voelden. Ten tweede duwden de wetenschappers pinnetjes tegen de huid van de proefpersonen. De geprikte persoon moest vervolgens aangeven of één puntje hem prikte, of verschillende puntjes die heel dicht bij elkaar stonden. Mensen met een brein vol ultrasoon geluid bleken bij beide testen gevoeliger te zijn dan gebruikelijk.
Onderzoeksleider William Tyler is blij met de resultaten, omdat het redelijk ongebruikelijk is dat wetenschappers met zulke nauwkeurigheid de hersenfunctie kunnen verbeteren. ‘We kunnen ultrasoon geluid gebruiken om een hersengebied met de grootte van een M&M te beïnvloeden’, aldus Tyler in een persverklaring.
De neurowetenschappers weten nog niet zeker waarom het tastzintuig verbetert wanneer de hersengolven verzwakken. Misschien kan het brein zich beter concentreren op één signaal wanneer de hersengolven minder actief zijn.