De ruimtesonde Rosetta van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) is na 31 maanden weer in bedrijf. Gisteravond om 19.18u kwam bij ESA’s Space Operations het langverwachte signaal binnen dat Rosetta, die is uitgerust met zonnepanelen van Dutch Space, weer werkt.

Rosetta's eerste bericht Bron: ESA
Rosetta’s eerste bericht
Bron: ESA

Bijna drie jaar lang was het ESA-toestel in ‘diepe slaap’, omdat het zich op een te grote afstand bevond van de zon. Daardoor konden de zonnepanelen niet genoeg energie opwekken om het toestel te laten functioneren. Nu wordt Rosetta door de zwaartekracht weer richting de zon getrokken en komt ze iedere elke seconde 800 meter dichter in de buurt van haar doel: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. ‘Ik voel opluchting, euforie en opwinding’, zegt Mark McCaughrean, ESA’s senior wetenschapsadviseur op het gebied van robotmissies. ‘We hebben weer een missie.’

In augustus zal Rosetta de 4,6 miljard jaar komeet bereiken. De komeet is een ijzig overblijfsel uit de begintijd van ons zonnestelsel. Het is de bedoeling dat de ruimtesonde vastlegt hoe de zon de komeet langzaam doet smelten, waardoor er een staart ontstaat. In november zal Rosetta een lander op het oppervlak van de komeet plaatsen. De lander genaamd Philae, moet dan metingen verrichten en ijsmonsters nemen die mogelijk aanwijzingen bevatten over de oorsprong van de oceanen op aarde en over het leven zelf.

Het team achter Rosetta heeft de ruimtesonde instructies gegeven om te schakelen naar een hogere frequentie en de eerste metingen door te sturen naar aarde. Op basis daarvan kan het team vaststellenhoe het ervoor staat met de sonde.

Lees ook: