Wanneer een astronaut in de ruimte is, neemt zijn of haar hart een steeds rondere vorm aan. Dat kan leiden tot hartproblemen, zo melden Nasa-wetenschappers tijdens een congres van het American College of Cardiology.

Microzwaartekracht kan het hart van een astronaut vervormen. Bron: Nasa
Microzwaartekracht kan het hart van een astronaut vervormen.
Bron: Nasa

De wetenschappers bestudeerden de harten van twaalf astronauten. Zij deden dat aan de hand van ultrasoon-foto’s, die de ruimtereizigers zelf van hun hart maakten terwijl ze in het internationale ruimtestation verbleven. De onderzoekers zagen op deze beelden dat het orgaan vervormt wanneer het lichaam vrijwel geen zwaartekracht ondervindt. Het hart wordt wat boller.

‘Het hart hoeft niet zo hard te werken in de ruimte, waardoor het spiermassa verliest’, zegt Nasa-wetenschapper James Thomas in een persverklaring. Dat verlies aan spiermassa verklaart de veranderende vorm. ‘Bij terugkeer naar Aarde kan dat leiden tot ernstige gevolgen’, aldus Thomas.

Risico’s

Het menselijk hart is normaal gesproken ietwat langgerekt. Bron: Wikimedia Commons
Het menselijk hart is normaal gesproken ietwat langgerekt.
Bron: Wikimedia Commons

De onderzoekers hopen het verlies van het spierweefsel goed in kaart te kunnen brengen, zodat ze kunnen achterhalen met welke training de astronauten hun hart sterk kunnen houden. De lange-termijn-effecten van de vervorming zijn nog onduidelijk.

De onderzoeksresultaten gelden ook als waarschuwing voor organisaties die lange, bemande ruimtereizen plannen – zoals een missie naar Mars. Eerder bleek al dat astronauten die een retourtje naar Mars maken onacceptabel veel straling moeten verduren. Nu blijkt ook het hart een problematische factor in de ambitieuze plannen.

Lees ook: