Het Bahrain World Trade Center, ’s werelds eerste wolkenkrabber met ingebouwde windturbines, staat volgens de Nederlandse aerodynamica-expert Bert Blocken verkeerd om. Blocken ontdekte dat windturbines op een omgekeerd gebouw veertien procent meer energie hadden opgebracht.
Aerodynamica-onderzoeker Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven kwam tot deze conclusie dankzij windtunnelmetingen en computersimulaties. Het Bahrain World Trade Center bestaat uit twee torens van 240 meter hoog, die verbonden zijn met drie bruggen. Aan elke brug hangt een windturbine.
De ontwerper van de toren liet de torens schuin aflopen richting de windturbines, in de hoop zo meer wind richting de turbines te leiden. Blocken ontdekte echter dat die vlieger niet opgaat. In de omgekeerde stand zouden de turbines van het Bahrain World Trade Center zelfs veertien procent meer energie opleveren.
Meer fouten
Het Bahrain World Trade Center is niet het eerste gebouw met dergelijke ontwerpfouten. ‘Ook bij de Strata-toren in Londen zijn fouten gemaakt’, zegt Blocken in een persverklaring. Deze toren bevat ook windturbines, maar die ‘draaien bijna nooit, en als ze draaien is het in de kantoren eronder onwerkbaar wegens teveel lawaai.’
College
Wie benieuwd is naar meer verrassende aerodynamica rondom gebouwen, kan binnenkort een gratis online college volgen van Brocken. De lessen beginnen op maandag 28 april. Naast gebouwen zullen de colleges ook over aerodynamica in de sportwereld gaan.
Lees ook: