Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een sensor gemaakt die meet of je kippenvel hebt. Zij publiceerden hun werk deze week in het vakblad Applied Physics Letters.

De kippenveldetector meet zowel de duur als de intensiteit van je kippenvel. Bron: Young-Ho Cho/KAIST
De kippenveldetector meet zowel de duur als de intensiteit van je kippenvel.
Bron: Young-Ho Cho/KAIST

De kippenveldetector bestaat uit een flexibel stukje polymeer van twee centimeter lang en breed en 1,2 micrometers dik, dat je direct op de huid plakt. Hij werkt als een soort condensator – een apparaat dat elektrische lading opslaat. Wanneer de drager kippenvel krijgt, vervormt de plakker. Daardoor verliest hij wat capaciteit om lading op te slaan. Dit geeft het signaal: kippenvel. De sensor meet zowel de intensiteit van het kippenvel (de hoogte van de bultjes) en de duur.

Kippenvel is emotie

Kippenvel ontstaat wanneer de lichaamstemperatuur plots verandert of wanneer iemand een intense emotie beleeft, zoals angst of genot. De makers pleiten ervoor dat hun sensor te gebruiken is om deze emoties in kaart te brengen, en daarop in te spelen met bijvoorbeeld advertenties of een computer die je muziekaanbod personaliseert afhankelijk van welke nummers je eerder kippenvel gaven.

Lees ook: