Een nieuwe techniek maakt het bewegen van verlamde ledematen mogelijk. In een klinische trial kon een verlamde man zijn hand en vingers bewegen met behulp van een chip in zijn hersenen.

Een bijzondere dag voor de 23-jarige Ian Burkhart. Al jarenlang is hij verlamd vanaf zijn nek. Tijdens een klinische trial bewoog hij geheel zelfstandig voor het eerst zijn arm en vingers. Een geïmplanteerde chip in zijn hersenen vertaalt zijn gedachten en stuurt daarmee zijn spieren aan tot beweging.

Ian Burkhart wist met behulp van een hersenimplantaat zijn arm weer te bewegen. Credit: Ohio State University
Ian Burkhart wist met behulp van een hersenimplantaat zijn arm weer te bewegen. Credit: Ohio State University

Het hersenimplantaat is ontwikkeld door onderzoekers verbonden aan de Ohio State University in samenwerking met het non-profitbedrijf Batelle. De chip in Ians hersenen, kleiner dan een erwt, is verbonden met een armband om zijn pols waarin zich elektroden bevinden die elektrische signalen afgeven aan zijn spieren. Die chip stimuleert de elektroden wanneer de drager denkt aan het bewegen van zijn arm of vingers.

De chip bevindt zich in de motorische schors, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren en ‘programmeren’ van bewegingen. De chip registreert de neurale impulsen en vertaalt die voor de elektroden in de elektrodenband. ‘Eigenlijk leiden we het signaal vanuit de hersenen direct naar de arm. Vaak is het ruggenmerg beschadigd waardoor de signalen vanuit de hersenen niet aankomen in de spieren. Dat voorkomen wij nu door een kortere route te nemen naar de spieren’, zegt leider van het onderzoek Chad Bouton, verbonden aan de Ohio State University, in een persverklaring.

Hoewel complexe software verschillende berekeningen moet uitvoeren voor het vertalen van de hersensignalen, duurde het slechts enkele seconden voordat de signalen ervoor zorgden dat Ian zijn hand bewoog.

Bekijk hieronder het filmpje van Ian Burkhart:

Lees verder: