Japanse oceaanbiologen waarschuwen voor een naderende kwalleninvasie die voor miljoenen schade zal aanrichten.

Onderzoek in de zee tussen Japan en China laat een explosieve toename van het aantal kwallen zien. De Nomurakwallen (Nemopilema nomurai) kunnen een diameter van twee meter hebben, en meer dan tweehonderd kilogram wegen.

Deze toename komt door de verandering van de Chinese kust, zo vermoeden onderzoekers. China bouwt veel havens, dit geeft de Nomurakwallen extra broedplaatsen. Ook noemen ze de veranderende oceaanstromingen als reden.

Het onderzoeksteam vreest dat Japan op een invasie afstevent die net zo ernstig zal zijn als de kwallencatastrofe in 2005. Toen zwommen de kwallen massaal Japanse wateren in en raakten verstrikt in de duizenden visnetten. Met hun tentakels vergiftigden ze de vis in de netten en bezorgden ze de Japanse westkust voor tientallen miljarden yen (rond de honderd miljoen euro) schade. (zie ook: ‘Kwalmageddon of kwalhalla’, NWT 2009/7&8)

Het team van oceaanbiologen stond onder leiding van Shinichi Ue. Hun observaties toonden aan dat er een gemiddelde verspreiding was van 2,14 kwallen per honderd vierkante meter. Dat is meer dan tweehonderd keer zo veel als gebruikelijk en drie tot vijf keer zoveel als tijdens de kwallenramp van 2005.

De onderzoekers bestudeerden de kwallen sinds 2006 en zagen de populatie steeds groter worden. Ook de dieren zelf werden groter. De kwallen worden in de lente geboren in het water rond de Chinese kust en worden door de zeestroming meegenomen in de richting van Japan. In de korte tijd die ze nodig hebben om de zee over te steken groeien ze uit tot reuzenkwallen met het formaat van een flinke sumo-worstelaar.

Slechts tien van zulke kwallen zijn nodig om een vissersnet te vernietigen. Doordat ze zich in grote scholen door het water bewegen kapseizen vissersboten. Daarnaast vergiftigen hun tentakels de vis. De kwaliteit en hoeveelheid gevangen vis neemt hierdoor ernstig af – een ramp voor de op vis gebaseerde Japanse keuken.

De wetenschappers manen iedereen tot voorzorgsmaatregelen. “De overheid moet snel ingrijpen en fondsen vrijmaken voor meer onderzoek naar de ontwikkeling van bestrijdingstechnologie.”

Een andere suggestie is het starten van een onderzoekscentrum voor synthetische zee-producten. De verschillende kustdorpjes in Japan probeerden in het verleden het beste van de situatie te maken. Ter vervanging van de vis, boden ze kwallenkoekjes, kwallentofu en gedroogde kwal aan. Ook gebruikten ze kwal als huidverzorgingsmiddel.

Dorette Bos
Bron: Asahi Shimbun