Bij Astron bevindt zich het kloppende hart van de Nederlandse radiosterrenkunde. Met New Scientist kun je nu een exclusief bezoek brengen aan deze unieke locatie van de Nederlandse sterrenkunde.

De radiotelescoop in Dwingeloo
De radiotelescoop in Dwingeloo

Breng op dinsdag 21 oktober met New Scientist een bezoek aan Astron, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Bij Astron hebben we voor u een vol dagprogramma samengesteld. U krijgt verschillende minicolleges van experts, waarbij u alles zult horen over radio-astronomie. Daarbij is onder meer aandacht voor verbazende radio-astronomische ontdekkingen uit het recente verleden.

Daarnaast krijgt u uitleg over hoe astronomen omgaan met de gigantische hoeveelheden gegevens die zij verzamelen. De berg gegevens die telescopen over ons universum verzamelen heeft inmiddels zulke schrikbarende vormen aangenomen dat het vrijwel onmogelijk is om alles nog grondig te bestuderen.

Verder staan we bij ons bezoek aan Astron uitgebreid stil bij de techniek die schuilgaat achter de telescopen. Zo vertellen astronomen u onder andere over de technologische ontwikkelingen die moeten leiden tot de grote Square Kilometer Array in Australië en Zuid-Afrika, een internationaal wetenschappelijk topproject waar Astron aan meewerkt.

Naast de colleges van astronomen, kunt u tijdens een rondleiding ook zelf een kijkje nemen bij Astron en met eigen ogen zien wat daar aan astronomisch onderzoek gebeurt. Als klap op de vuurpijl krijgen de eerste 30 aanmelders bovendien de workshop zelf meten met de Dwingeloo-telescoop, waarbij u zelf met de klassieke radiotelescoop aan de slag kunt.

Mis deze unieke dag – en workshop – daarom niet, en meldt u zo snel mogelijk aan voor deelname. Abonnees krijgen bovendien korting.

Praktische gegevens

  • Dinsdag 21 oktober 2014, vanaf 14:00
  • Locatie: Astron in Dwingeloo
  • 19,95 voor abonnees, 24,95 voor niet-abonnees

Programma:

14.00 – Welkom door M.A. Garrett, Algemeen en Wetenschappelijk Directeur ASTRON

14.05 – Introductie op ASTRON en Big Data door M.A. Garrett

14.25 – Introductie Radio-astronomie, over LOFAR, WSRT-APERTIF & SKA en de link naar big data, door astronoom Joeri van Leeuwen

14.45 – Rondleiding door astronomen Albert-jan Boonstra en Joeri van Leeuwen

15.25 – Lezing over DOME door Albert-Jan Boonstra de programmamanager en wetenschappelijk directeur van het DOME-project

15.45- Einde officiële programma

Op inschrijving

15.45 Workshop Zelf meten met de Dwingeloo telescoop (Stichting CAMRAS)

Bestel nu je tickets!

Voortaan ook met korting naar onze evenementen? Neem dan nu een abonnement op New Scientist, en ontvang bovendien korting op de losse nummers

Lees verder: