Jongeren zijn bijzonder goed in staat om positieve feedback op te pikken. Een breingebied dat een sleutelrol speelt bij positieve emoties, blijkt erg gevoelig voor het hormoon testosteron dat piekt tijdens de puberteit.

In New Scientist van december spreekt Eveline Crone uitgebreid over haar onderzoek naar het puberbrein
In New Scientist van december spreekt Eveline Crone uitgebreid over haar onderzoek naar het puberbrein

Eveline Crone is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en vooral bekend door haar boek ‘Het puberende brein’. In het decembernummer van New Scientist vertelt Crone in een interview over de laatste inzichten van de puberhersens.

Crone noemt de ontvankelijkheid van jongeren voor positieve sociale feedback een fundamenteel onderdeel van de puberteit. Met deze kennis zou je denken dat pubers snel sociaal wenselijk gedrag aanleren, maar dat kan je volgens Crone niet zomaar stellen. Het hormoongevoelige breingebied is op meer processen van invloed.

Waardevrij

Ondanks haar expertise over het puberbrein, toont Crone zich in het interview terughoudend met opvoed- en beleidsadvies. ‘Wetenschap moet objectief en waardevrij zijn’ zegt Crone in het interview. ‘Ik wil niet aanmatigend zijn en zeggen hoe anderen hun leven moeten leiden.’

Zorgen

Crone maakt zich grote zorgen over het huidige wetenschapsbeleid en het budget dat blijft slinken. ‘Er zijn zoveel goede jonge onderzoekers en er is maar zo weinig geld beschikbaar’ zegt ze in het interview. ‘De loopbaan van jonge onderzoekers valt en staat bij zo’n beurs.’Crone verwacht dat we de gevolgen voor Nederlands onderzoek uiteindelijk terug zullen zien in een dalende positie op de internationale universiteitsrankings.

Over de positie van vrouwen in de wetenschap maakt Crone zich bovendien extra zorgen. ‘Buitenlandervaring is bij het overweldigende aantal beursaanvragen een vereiste geworden. En dat is echt een probleem voor jonge vrouwen die misschien een gezin willen beginnen’ zegt zij.

Lees het uitgebreide interview met Eveline Crone in het decembernummer van New Scientist dat vanaf vrijdag 21 november overal te koop is.

Lees verder: