2015 staat al bijna voor de deur. De komende dagen staat New Scientist elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda in 2015. Dit keer: waarom we optimistisch mogen zijn over ons klimaat. 

Is het niet eens tijd voor klimaatoptimisme?
Is het niet eens tijd voor klimaatoptimisme?

Op het eerste gezicht zijn alle ins en outs van klimaatbeleid dodelijk saai. Maar wacht! Voordat je de volgende in een reeks klimaattoppen zomaar negeert, is het goed te bedenken dat je getuige bent van een complete transformatie van de wereld van ons heen. Over de komende jaren, beginnend bij de klimaattop in Parijs in december 2015, zal uitgebreid in de geschiedenisboeken worden geschreven.

Methaan

We veranderen de stof waarop onze beschaving loopt. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en dus betaalbaar. China begint vervuilende energiecentrales te sluiten. De minst vervuilende fossiele brandstof – methaan – is nu ook het goedkoopste. We zijn in staat energieneutrale huizen te bouwen. Veel westerse landen hebben vergoedingen waarbij het voordelig is om de overgebleven stroom uit de zonnepanelen op je dak en de turbine in je achtertuin terug te geven aan het energienet. In Duitsland wordt inmiddels zoveel zonneenergie teruggegeven aan het energiegrid dat dat black-outs zou kunnen veroorzaken. Inderdaad: het Duitse systeem zou zomaar een overdosis hernieuwbare energie kunnen krijgen.

Vervuilers

En de politiek dan? Sinds het fiasco van de klimaattop in Kopenhagen in 2009, hebben veel landen nieuwe klimaatwetgeving ingesteld, inclusief de grootste vervuilers. Nu hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over zijn herverkiezing, heeft Barack Obama de eerste echte klimaatwetgeving in de VS op poten gezet, inclusief de eerste concrete broeikasgasdoelstelling. De regering in China heeft het voor het eerste gehad over waar hun emissies zouden moeten stoppen. Dat is gigantisch nieuws. De VS en China doen gezamenlijk onderzoek naar groene energie. Er gaan zelfs geruchten dat de OPEC-landen wiens inkomsten afhangen van olie eraan denken om hun geld voortaan te verdienen met hernieuwbare energie.

Gevolgen

Dus ja, de wereld warmt weliswaar sneller op dan ooit en de zeeën blijven stijgen. De gevolgen daarvan zullen catastrofaal zijn. Maar voordat je wanhoopt, kun je beter om je heen kijken. Verandering staat voor de deur en het is beter om die beweging te omarmen dan om vast te blijven hangen in een gevoel van hel en verdoemenis.

Denk daar dus maar aan wanneer de wereldleiders in Parijs bijeen komen om een nieuwe overeenkomst te sluiten om klimaatverandering een halt toe te roepen. De wereld zal straks nooit meer hetzelfde zijn.

Lees verder: