Hoe ziet de donkere kant van de maan eruit? Nasa heeft een prachtige video gemaakt met deze mysterieuze maanzijde in de hoofdrol.

De ‘donkere kant’ is natuurlijk een misleidende naam. De verre zijde van de maan staat regelmatig volop in het licht van de zon. De maankant kreeg zijn naam omdat wij hem vanaf het aardoppervlak nooit kunnen bekijken. De maan staat namelijk altijd met dezelfde kant naar ons toe gericht.

In 1959 was de Russische ruimtesonde Luna 3 de eerste die de verre zijde van de maan fotografeerde. Het duurde nog bijna tien jaar voordat de eerste mensen het gebied direct konden bekijken, toen de astronauten van de Apollo 8-missie hun vlucht om de maan voltooiden.

Inmiddels stuurt NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ons gedetailleerde kaarten van de maan, zowel voor- als achterzijde. De sonde brengt het maanoppervlak nauwkeurig in beeld. LRO deed zijn eerste metingen in 2009, en is nog steeds volop bezig.

NASA besloot een met behulp van de kaarten van LRO een reconstructie te maken van de verre zijde van de maan. Het aangezicht verschilt behoorlijk van de voorkant van de maan. De donkere plekken, de ‘zeeën’ van de maan, zijn nergens te bekennen. In plaats daarvan is het oppervlak bezaaid met talloze kleinere kraters. De video is te downloaden op de NASA-website.

Lees ook: