Ook zo’n last van allerlei kopzorgen na het nieuws over hoofdtransplantaties? Hieronder antwoord op de zes meest prangende vragen.
Waarom heet het eigenlijk ‘hoofdtransplantatie’ en niet ‘lichaamstransplantatie’?
Het woord ‘hoofdtransplantatie’ is een overblijfsel van de experimenten met apen en honden uit de vorige eeuw. De chirurgen die deze experimenten uitvoerden gebruikten deze benaming voor de procedure.
Je zou kunnen zeggen dat het correcter is om de term ‘lichaamstransplantatie’ te gebruiken omdat het hoofd staat voor de persoon die het nieuwe lichaamsdeel ontvang. Maar bij een volledige lichaamstransplantatie worden de hersenen van het ene organisme getransplanteerd naar het lichaam – dus ook in de schedel – van een ander organisme.
Het woord ‘hoofdtransplantatie’ maakt duidelijker dat de procedure die de Italiaanse chirurg Sergio Canavero voorstelt betrekking heeft op zowel de hersenen als het hoofd dat ze huisvest.
Wat is het verschil tussen hersentransplantatie en hoofdtransplantatie?
Bij hersentransplantatie zouden de hersenen uit de schedel verwijderd worden en in een donorschedel geplaatst worden. Dat is moeilijker dan een hoofdtransplantatie vanwege de complexe chirurgie die nodig is om de hersenen te scheiden van de bloedtoevoer zonder kwetsbaar weefsel te beschadigen.
Is de transplantatietechniek ook toepasbaar op gecryoniseerde – ingevroren – hoofden?
Nee. Voor de voorgestelde techniek zijn een gezond menselijk hoofd met gezonde hersenen nodig. Het is nog niet bekend of het mogelijk is om een gecryoniseerd hoofd te ontdooien en daarbij gezond hersenweefsel te herstellen.
Kan deze operatie psychologische schade opleveren?
Sommige mensen die een transplantatie van gezicht of ledematen ondergaan hebben, rouwen om het verlies van hun oude lichaamsdeel of hebben het gevoel dat hun zelfbeeld beschadigd is. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde signalen uit ons lichaam, zoals de hartslag of een knorrende maag, onze wilskracht, emotie en taalvermogen kan beïnvloeden. Wellicht is degene die uit de operatiekamer komt, iemand anders dan degene die er naar binnen ging.
Zijn er andere voordelen afgezien van een gezonder lichaam?
Als het ontvangende hoofd ouder is dan het gedoneerde lichaam, kan er misschien een verjongend effect optreden. Infusies met jong bloed kan het fysieke uithoudingsvermogen en de cognitieve functies van oudere dieren verbeteren. Er wordt nu onderzocht of jong bloed hetzelfde effect kan hebben op alzheimerpatiënten.
Ik ben geregistreerd donor. Kan mijn lichaam voor een hoofdtransplantatie gebruikt worden?
Elk land heeft daarvoor zijn eigen regels. Bovendien is de ontwikkeling van de techniek in een dermate pril stadium dat het onwaarschijnlijk is dat de optie ‘ik doneer mijn totale lichaam’ binnenkort op het inschrijfformulier voor het donorcodicil verschijnt.
Lees ook: