Een nieuwe techniek laat voor het eerst zien hoe eiwitten zich in het lichaam vormen. Wetenschappers van de Yeshiva University in New York brachten met een fluorescentiemicroscoop rna-moleculen in beeld op het moment dat ze worden vertaald in eiwitten. De techniek kan onthullen hoe bepaalde ziekten ontstaan.

Ander kort nieuws

Dwergzeebaarsje is een wolf in schaapskleding

Dwergzeebaarsjes met verschillende vermommingen. Foto: Justin Marshall
Dwergzeebaarsjes met verschillende vermommingen. Foto: Justin Marshall

Het dwergzeebaarsje vermomt zich als zijn prooi door van kleur te veranderen. Door zich flexibel aan te passen aan wisselende prooidieren, voorkomt het roofvisje dat zijn prooi een tegenstrategie ontwikkelt. Dat hebben onderzoekers van de afdeling zoölogie van de University of Cambridge ontdekt.

Paddenstoelen zijn lichtbaken voor insecten 

Dat sommige paddenstoelen gloeien is al meer dan 2000 jaar bekend, maar nu is eindelijk duidelijk waarom. Een internationaal team van biologen heeft ontdekt dat het licht insecten aantrekt, die sporen van de paddenstoel kunnen verspreiden. Ook zagen de biologen dat het gloeien een dag-nachtritme aanhoudt.

Dna-strengen zijn opgerold als een jojo

Dna-strengen zijn in een cel opgerold als een jojo. Tot dusver werd gedacht dat dna ontvouwt als loskomende schoenveters. Genoombiologen van de University of Illinois hebben echter ontdekt dat dna ontvouwt door de juiste spanning aan het juiste uiteinde. Ze hopen nu de invloed van genmutaties op dna beter te verklaren.

Lees ook: