Als je net kip gegeten hebt en je vermoedt dat die geïnfecteerd is met Salmonella, is het dan slim om een glas jenever achterover te slaan om te desinfecteren, of houd je jezelf dan voor de gek?
Ingezonden door Marianne Laukvik
Deze vraag is beantwoord in het juninummer van New Scientist
Dat laatste, stelt IJsbrand Velzeboer. ‘Het is een wijdverbreid misverstand dat sterke drank desinfecterend zou werken. Het enige effect dat puur gedronken alcohol met zich meebrengt is beschadiging, ofwel denaturatie van weefseleiwitten, van de slokdarm, met ernstige schade als slokdarmkanker tot gevolg.’
‘Jenever bevat normaal gesproken 35 procent alcohol en is in pure vorm in staat om Salmonella af te doden. Maar wanneer wij tijdens (of na) het eten een glas achterover slaan, zal er sprake zijn van een verdunning van minimaal 50 procent door speeksel, maagsap en het andere eten. Een alcoholpercentage van 18 procent doet niets behalve de bekende effecten: aangeschotenheid tot dronkenschap en een kater nadien.’
Meestal weten we trouwens, na het binnenkrijgen van Salmonella of andere ziekteverwekkers, zonder alcohol wel van de indringer af te komen. ‘Maagzuur is de beste remedie tegen Salmonella, die bij een pH van lager dan 3,5 het loodje legt. Maagsap heeft een pH van rond de 2 en dat zit dus wel goed.’
Veel drinken kan in dat geval juist schadelijk zijn. ‘Dan verdunt het maagsap zich te veel, en dan kan Salmonella de maag wél overleven en in de twaalfvingerige darm wel goed groeien.’ Een stevige kater is trouwens ook niet bevorderlijk voor het immuunsysteem. Jenever zal dus hooguit averechts werken.