Nepal is gisteren opnieuw getroffen door een grote aardbeving. Hierbij is maar een deel van de energie vrij gekomen die zich heeft opgebouwd tussen de Indische en Euraziatische tektonische platen. De aarde onder Nepal staat dus nog steeds onder druk.

Aardverschuivingen kunnen wegen totaal onbegaanbaar maken Foto Possible
Aardverschuivingen kunnen wegen totaal onbegaanbaar maken
Foto Possible

In het epicentrum had de beving een magnitude van 7,3. Deze plek lag oostelijk van het epicentrum van de eerdere aardbeving op 25 april. De eerste beving had een iets hogere magnitude van 7,8 en kostte meer dan 8000 mensen het leven.

Aardschok

‘De aardbeving van gisteren heeft wel wat druk los gelaten, maar het was een relatief kleine aardschok vergeleken met de algehele omvang van de storing,’ zegt Alex Densmore van de Durham University in Engeland. Hij vergelijkt de storing met een driedimensionale rits. ‘De beving verlegt de rits een beetje naar het oosten, maar op andere plekken blijft de storing vast zitten.’

De overgebleven druk kan de komende tijd geleidelijk vrijkomen als kleine bevingen, in één keer, of een combinatie van beiden. ‘We weten gewoon niet wat er verder zal gebeuren, maar wat we wel weten is dat er nog steeds risico bestaat op verdere bevingen,’ zegt Densmore.

36 doden

Tot nu toe zijn er 36 doden gemeld, waarvan vijf in India en een in Tibet. Volgens het Nepalese ministerie van binnenlandse zaken zijn er 1117 mensen gewond geraakt en stonden tot aan de hoofdstad New Delhi gebouwen te schudden. De trillingen waren voelbaar tot in Bangladesh.

Dichter bij het epicentrum zijn gebouwen ingestort en bij Lukla, het vertrekpunt voor tochten naar de Everens, vonden aardverschuivingen plaats. In Kathmandu vluchtten bewoners hun huis uit toen de aardbeving om 12:30 lokale tijd begon.

Aardverschuivingen

Densemore zegt dat landverschuivingen een van de grootste gevaren blijven, vooral in de berggebieden die het zwaarst getroffen zijn door de aardbeving. De valleien zijn hier aangetast en belangrijke wegen zijn geblokkeerd. Volgende aardbevingen kunnen voor nog meer aardverschuivingen zorgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: