Plotseling lijkt het dichtbij te komen: het project The Ocean Cleanup, bedacht door de Nederlandse Boyan Slat, zal in het voorjaar van 2016 afval uit de oceaan verwijderen voor de kust van het eiland Tushima. 

Zo zal de pilot van het plasticvangende systeem voor de kust van Tsushima er uit zien. Bron: Ocean Cleanup
Zo zal de pilot van het plasticvangende systeem voor de kust van Tsushima er uit zien. Foto: The Ocean Cleanup

Als zestienjarige zocht Slat naar een manier om het plastic dat de oceanen vervuilt op te ruimen. Met het ontwerp werd hij al snel beroemd. Lange tijd was onduidelijk of het project ooit uit uitgevoerd zou worden. Maar afgelopen week maakte de jonge uitvinder bekend dat zijn hij en zijn team binnen een jaar een pilot te water laten.

Zeestroming

Het ontwerp bestaat uit twee lange armen van elk een kilometer lang, die in een V-vorm op het wateroppervlak liggen. Natuurlijke zeestroming drijft het plastic naar het opvangpunt. Een van de grote voordelen hiervan is dat er geen energie nodig is om het plastic te verzamelen. Verder brengt het minder schade aan het milieu toe dan systemen die het plastic met netten uit het water vissen.

Sluipmoordenaar plastic vergiftigt de aarde
Koop New Scientist #22 met het Dossier Plastic in onze webshop of in Blendle

Effectief

Het Ocean Cleanup-team wil het systeem installeren voor de kust van Tsushima. Op dit eiland dat tussen Japan en Zuid-Korea ligt, spoelt jaarlijks 30.000 kubieke meter afval aan. Dit gebied is vanwege de gunstige zeestroming een goede locatie op het ontwerp voor het eerst uit te testen. Er kan dan gekeken worden hoe effectief het systeem is onder natuurlijke omstandigheden en hoelang het mee gaat.

Twee kilometer

Het Ocean Cleanup-systeem dat in 2016 gemaakt wordt, zal de grootste drijvende structuur ooit zijn. Maar met twee kilometer lengte is dit nog maar een fractie van het originele ontwerp. Binnen vijf jaar wil The Ocean Cleanup een 100 kilometer lange plasticvanger in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï plaatsen. Dit moet binnen tien jaar 42 procent van het drijvende plastic afval verwijderen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: