Vogels wegen pinda’s met hun snavel, om de lekker zware exemplaren te vinden. Dat concluderen onderzoekers uit Polen en Korea.

De Noord-Mexicaanse gaai is een slimme vogel. Bron: M. Fuszara
De Noord-Mexicaanse gaai is een slimme vogel.
Bron: M. Fuszara

Het openbreken van een pinda of noot kost veel moeite en energie, dus vogels willen vooraf weten waar ze in investeren. Te klein of rot voedsel is simpelweg zonde van hun tijd. De Noord-Mexicaanse gaai (Aphelocoma wollweberi) heeft een goede selectiemethode. Deze vogel grijpt een pinda vast met zijn snavel, en schudt hem heen en weer. Zo kan de gaai onderzoeken hoe zwaar de pinda aan de binnenkant is, en van te voren vaststellen of het de moeite waard is de peul open te breken. Alleen de grote pinda’s komen door de strenge selectie. De gaai luistert misschien zelfs naar het geluid van het schuddende nootjes, om hun kwaliteit te beoordelen. Dat publiceren de onderzoekers in het vakblad Journal of Ornithology.

Neppinda’s

De onderzoekers openden honderden pindapeulen en veranderden hun inhoud. Ze vulden identieke peulen met pinda’s met verschillende gewichten. Ook lieten ze sommige peulen leeg. Vervolgens lieten ze  Noord-Mexicaanse gaaien de pinda’s beoordelen. De hamvraag was natuurlijk of de vogels doorhadden dat sommige peulen geen of weinig voedingsrijke pinda’s bevatten. En dat bleek het geval: de vogels gooide de lege pindapeulen steevast weg zonder ze te openen. En zelfs als een pinda slechts een gram zwaarder was dan de ander, hadden de vogels een duidelijke voorkeur  voor de zwaardere variant.

Domper

Deze truc, waarbij dieren van te voren inschatten wat er in de peul verstopt zit, is vooral van belang voor dieren die een wintervoorraad aanleggen. Zij verstoppen hun noten met schaal en al. Het zou een flinke domper zijn als hun voorraad blijkt te bestaan uit te weinig of rotte hapjes.