De klassieke slogan ‘melk is goed voor elk’ wordt hoe langer hoe meer in twijfel getrokken. Toch verslaafd aan zuivel? Ook dan valt er genoeg te kiezen.

Foto: Geert Schneider
Biologische melk, afkomstig van koeien die buiten grazen zodra de omstandigheden dat toelaten, bevat minder jodium dan gewone melk, Foto: Geert Schneider

Magere melk

Hoewel een populaire variant, heeft onderzoek nooit uitgewezen dat magere melk gezonder is dan volle melk. Recente studies lijken erop te wijzen dat sommige verzadigde vetten gezond zijn en dat volle melk zelfs kan helpen bij het afvallen.

Biologische melk

Biologische melk is afkomstig van koeien die buiten grazen zodra de omstandigheden dat toelaten. Daarom bevat hun melk meer essentiële omega-3-vetzuren, die afkomstig zijn uit gras. Niettemin voorziet ook deze verhoogde hoeveelheid maar voor een klein deel in de dagelijkse behoefte. Biologische melk bevat minder jodium dan gewone melk. Vanwege de cruciale rol ervan in de hersenontwikkeling van het ongeboren kind, is jodium belangrijk voor zwangere vrouwen. Niet-biologische koeien krijgen jodium toegediend als supplement.

A2-melk

Melk, de witte sloper
Lees meer over de gezondheidseffecten van melk in New Scientist #31. Bestel in onze webshop

Een van de eiwitten die het meest in koemelk voorkomt is bètacaseïne. Dat komt in twee verschillende vormen voor. A1 is de gebruikelijke vorm in gewone melk. A2 is afkomstig van koeien die speciaal hiertoe gefokt worden. Hoewel het verschil ’m in slechts één aminozuur zit, is dit bepalend voor de manier waarop het eiwit wordt verteerd. De afbraak van A1 kan een peptide vormen die bètacasomorfine-7 wordt genoemd. Sommigen beweren dat deze stof de kans vergroot op diabetes, schizofrenie, autisme en hart- en vaatziekten.

Is A2-melk een goed idee of een geslepen marketingtruc? De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid concludeerde in 2009 dat er geen wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor de claim dat A2-melk gezonder zou zijn.

Rauwe melk

Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of anderszins met hitte behandeld met de bedoeling schadelijke bacteriën te doden. Onbehandelde ‘rauwe’ melk is te koop bij boeren, markten en – in sommige landen – via een bezorgservice. Er bestaan ook landen waar rauwe melk verboden is vanwege het gevaar op voedselvergiftiging. Voordat het pasteuriseren werd uitgevonden, was naar schatting 25 procent van alle water- en voedselgerelateerde infecties terug te voeren op melk, dat immers een ideaal groeimedium vormt voor micro-organismen. Voorstanders van rauwe melk loven de betere smaak. Ook beweren ze dat rauwe melk bescherming biedt tegen bepaalde aandoeningen, en beter te verteren is door mensen met lactose-intolerantie. Daar bestaat echter geen bewijs voor. Uit recent onderzoek is gebleken dat salmonella en E. coli in rauwe melk een reëel gezondheidsrisico vormen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: