Met de aanstaande lancering van de Nederlandstalige New Scientist in het vooruitzicht, brachten we met de kern van de redactie van NWT Magazine een bezoekje aan de redactie van New Scientist in Londen.

Hoewel wij onafhankelijk blijven van onze Engelstalige grote broer, zodat wij onze lezers een echt Nederlands tijdschrift kunnen blijven bieden met de kwaliteit die jullie gewend zijn van NWT Magazine, was het voor ons desondanks inhoudelijk heel boeiend om te zien hoe de spreekwoordelijke worst in Engeland gemaakt wordt.

Onze hoofdredactrice en directeur zoeken de weg in Londen.

Aan de hand van de Engelse hoofdredacteur Jeremy Webb, kregen we een dag lang alle belangrijke redacteuren van New Scientist te spreken. Van de adjunct hoofdredacteur die de journalistieke kern van het magazine bewaakt, tot de redacteuren die ondermeer de lijnen uitzetten bij de lange verhalen en nieuwsberichten.

Wat ons in Londen vooral op viel, is de enorme capaciteit op de Engelse redactie. Waar wij NWT Magazine maken met een kernredactie van 4 man, en een groep freelance medewerkers en stagiairs, daar huisvest de gigantische redactieruimte van de Engelse New Scientist tientallen mensen en nog veel meer losse verslaggevers over de hele wereld – een gigantisch netwerk aan vakinhoudelijke kennis en contacten in de wetenschap, waar onze lezers straks ook in de Nederlandstalige editie van kunnen profiteren. Samen met de kennis en ervaring van onze eigen redacteuren, onze reeds bestaande contacten onder wetenschappers en de vakkennis van onze eigen Nederlandse en Vlaamse freelancers, zijn wij straks nog beter dan nu in staat te vertellen over de boeiendste, belangrijkste en meest fascinerende ideeën uit de (inter)nationale wetenschap.



Boven: Eindredacteur Aschwin Tenfelde (NWT), hoofdredacteur Jeremy Webb (New Scientist), hoofdredacteur Irene de Bel (NWT) en redacteur George van Hal (NWT). Onder: de redactieruimte van de Engelstalige New Scientist.

Bovendien bleek toen we onze tijdschriften nog eens naast elkaar legden, eens te meer dat NWT Magazine en New Scientist ook nu al grotendeels uit hetzelfde hout gesneden zijn. Onze lezers zijn dezelfde mensen – ze behoren niet tot één groep of subcultuur, maar bestaan uit gewone mensen die de wetenschap een warm hart toedragen, die houden van verdieping en willen weten hoe het echt zit. Maar onze lezers willen zich ook laten inspireren door de grote wetenschappelijke ideeën die de wereld, of onze blik op die wereld, veranderen.


Redacteuren aan het werk op de redactie van New Scientist

Wij zijn er daarom meer dan ooit van overtuigd dat onze evolutie van NWT Magazine naar New Scientist een volkomen natuurlijke zal zijn. Want uiteindelijk gaat het om de inhoud. En wie zoekt naar inhoud, die zit ook straks bij de Nederlandse New Scientist nog altijd op de juiste plek.