De afgelopen jaren is CERN vaak in het nieuws geweest vanwege zijn deeltjesversneller – een 27 kilometer lange buis die honderd meter onder de CERN-campus verscholen ligt. Deze versneller, de Large Hadron Collider, vond in de zomer van 2012 het befaamde higgsboson. Het nieuws was niet te missen. De kranten stonden er vol mee, en nieuwslezers wereldwijd deden hun best te beschrijven waarom de vondst van dit minuscule deeltje nou zou belangrijk was.

Dat is alleen nog niet zo gemakkelijk. Hoe kun je een helder beeld schetsen bij altijd aanwezige, maar onzichtbare krachtvelden? Laat staan de ‘excitaties’ van dat veld, die de zogenaamde higgsbosonen zijn? Bovenstaande animatie bewijst niet alleen dat het kan, maar zelfs dat de illustere higgs op een speelse, grappige manier belicht kan worden. Met kersen en milkshakes!

De bovenstaande video is één van de in totaal vijf animaties die zijn gemaakt ter ere van het allereerste TED-event dat afgelopen vrijdag bij CERN plaatsvond. De andere animaties gaan ook over CERN-onderzoek. Volg de links hieronder om de rest te bekijken:

The beginning of the universe, for beginners
Exploration on the big data frontier
Dark matter: the matter we can’t see
What happened to antimatter?