Boten gemaakt uit gerycelde flessen, vuilnisboten door de grachten van Amsterdam en rioleringsbuizen die het afval afvoeren en tegelijkertijd je huis voorzien van warm water. De opening van het Circle Economy Boostcamp in Amsterdam donderdagavond stond in het teken van ideeën over de zogenoemde ‘circulaire economie’.
De grachten van Amsterdam zit propvol plastic afval. ‘Er zit zo veel plastic in dat het mogelijk is om binnen enkele maanden 10.000 plastic flessen uit de grachten te vissen en te recycelen’, zegt Marius Smit van het bedrijf Plastic Whale. Met dat gerecyclede plastic kun je bijvoorbeeld een boot bouwen, zoals hij deed. Zij kregen het voor elkaar om honderden mensen te bewegen om 10.000 flessen te verzamelen. Die boot gebruiken ze nu om nog meer plastic uit het water te vissen in Amsterdam en uiteindelijk in andere vervuilde wateren. Plastic Whale gebruikt het pastic en maakt er in samenwerking met designers bruikbare objecten van, zoals stoelen.
Ook Heleen Herbert van bouwbedrijf Heijmans, dat warm water uit rioleringsbuizen wil hergebruiken, presenteerde haar plannen in Pakhuis de Zwijger. ‘Per dag spoel je gemiddeld 120 liter water door het riool. Dat water is nog best warm, zo’n 18 graden’, zegt Herbert. ‘Daar kun je in de winter prima een woning mee verwarmen. Het water is alleen te smerig om door normale leidingen te laten lopen dan raken ze verstopt. Wel kun je de restwarmte van het rioolwater gebruiken om schoon drinkwater te verwarmen.’
Daarvoor gebruik je riooleringsbuizen met een geleidende laag erin die de warmte opnemen uit het af te voeren water en vervoeren die warmte vervolgens naar een centrale boiler die het relatief warme water verder opwarmt. Honderdvijftig meter riool in Amsterdam zou op die manier 10 huishoudens kunnen voorzien van warm water. Herbert: ‘Warmte recyclen bespaart 40 procent op de kosten, ook goed voor je bankrekening dus.’
Alle duurzame projecten die de revue passeerden tijdens het Circle Economie Boostcamp zijn gericht op een economische systeem dat draait om het zo veel mogelijk hergebruiken van producten en grondstoffen, de zogenoemde circulaire economie. Of Nederland klaar is voor een duurzame circulaire economie moet nog blijken. De deelnemers van de Boostcamp in iedergeval wel.
Lees verder: