Ik ben een ietsist als het om kerncentrales gaat: ik geloof best in kernenergie, maar ik geloof ook best dat er nadelen aan kleven.
Het NOS Journaal zag dat vanavond helaas toch wat anders. Kernenergie is eng! Kernenergie is gevaarlijk! Zelfs in ons land bedreigt ons het nucleaire gevaar!
Het doek gaat op voor Gerri Eickhoff, die vanuit de flanken van het nieuws uit Japan, een reportage maakte vanuit Borssele. Hét Borssele. De plek van de enige werkzame kerncentrale van Nederland , zoals hij zei.
Het werd een fraai voorbeeld van subjectieve journalistiek. Of van licht ingekleurde journalistiek, zo u wilt. Hoe een journalist, onder het mom van objectiviteit, heel heimelijk stuurt en iets suggereert dat er helemaal niet is.
Kijkt u eerst eens zelf:
Zag u ze, Gerri s vijf smokkelmomentjes?
1.
Volgens de medewerkers is het hier nog steeds veilig. Ze maken zich zorgen over Japan, maar niet over Borssele.
Je hoort de ondertoon: ach, die medewerkers. Ze weten niet beter. Alsof wat er in Japan kan gebeuren niet hier zou kunnen gebeuren.
2.
Volgens het management liggen ze [de splijtstaven] daar goed. De centrale is volledig bestand tegen iedere calamiteit. (Korte pauze). Bíjna volledig. Bijna elke calamiteit.
Ofwel: het management liegt. Het management zegt immers dat de centrale volledig bestand is tegen iedere calamiteit , maar Eickhoff weet wel beter: Bijna volledig . De korte pauze zet het woord bijna aan: het is een klassieke truc van spanningsopbouw.
3.
De oude centrale is niet bestand tegen een heel modern gevaar. Een aanslag. Zeg, een vliegtuig dat ertegenaan vliegt.
De directeur, onwennig voor de camera en daarom een tikkeltje nerveus ogend, legt hierop uit dat het gebouw daar inderdaad niet tegen kan. Maar let op de voice-over die volgt: het gebouw kan dan wel niet tegen een vliegtuigramp, het hart van de centrale kan dat wél. Zelfs als er een vliegtuig tegen Borssele vliegt, wordt het dus waarschijnlijk geen kernramp. Alleen weet de kijker, dankzij Eickhoff, wel beter: De oude centrale is niet bestand tegen een aanslag.
4.
Maar al is Borssele de enige kenrcentrale van Nederland, in het gebied staan er twee. Onze zuiderburen hebben er vlakbij de grens namelijk ook een gebouwd.
Let op de mymiek en de toon van Eickhoff. Hier is een journalist die iets spannends op het spoor is. Een journalist die een misstand aankaart.
5.
Dit is België en dat is de kerncentrale van Doel. De twee centrales zijn even oud en volgens het management even veilig. Maar het betekent toch dat met twee centrales in zo n klein gebied de risico s, hoe miniem ook, toch dubbel zo groot zijn.
Ofwel: het risico op een ramp is toch groter dan het management zegt: dubbel zo groot .
Terwijl twee keer nul toch heus gewoon nul is.